The contraction-site is located in a northern outskirt of town, with the south-facing slopes and road access on the northeastern side. While the site is vanishing into the woods in North West, in South is meeting the meadow.
The long side of the house with a natural swimming pool and the wooden terrace overlooks the south slope. The second, smaller terrace is standing in the north side, toward the forest, allowing to spend the warm hours during the summer heat in the shadow.

Entering to the site you can firstly notice the carport and following it there is a hall and an area with services including a crafting room and a toilet.

Moving on, you reach the main housing space with a dining hall including an open kitchen, fireplace and the living room, with a fitness deck that can be transformed into an open-air space for the summer. From the deck, you reach four bedrooms each having a bathroom and a cloak room attached. There are three terraces facing south, east and north as well as two patios in larch formwork. The south side as well as parts of the east and west side of the house is glazed including the sliding doors. A run-through window strip in the north enables a vertical traverse flow system in all rooms. Due to extensive glazing on the south side as well as reflective effects of swim biotope some solar energy gains during winter can be maximized. (North side is well insulated and partly buried) Celling height reaches at least 2.5 meter.

The proportion of excavation and filling up is sustainably balanced, therefore was no construction material needed to be led away. (a swim biotope is planned on the south side of the house therefore the south side is filled up)

The foundation is planned as waterproof concrete on the 20cm horizontal insulation layer. Those partly buried walls on the north side are planned as waterproof-concrete as well. The rest of the structure is planned as insulated wooden frame construction on one level. (It is a single-story house with no basement) Exterior walls aside from glazed parts are larch formwork covered and rear ventilated. The platform roof is a timberwork planed partly as green roof and partly as gravel roof.

The wood pellet burner chamber and pellet storage are linked to the floor heating.

Embedment the house into the ground, minimizing the haul and structure contribute to energy conservation.

Fold blinds and slide fins intended to provide sunblind, and close the house during the time it´s not in use.

The house complies with low-energy-house standards.

Architect Zoran Bodrozic uploaded Wood House through Add A Home.
Add your own project for the chance to be featured in Editor's Picks.
View from the South Photo  of Wood House modern homeView Photos

View from the South

View with the open blinds Photo 2 of Wood House modern homeView Photos

View with the open blinds

View with the closed blinds Photo 3 of Wood House modern homeView Photos

View with the closed blinds

Dining terrace Photo 4 of Wood House modern homeView Photos

Dining terrace

South facade closed Photo 5 of Wood House modern homeView Photos

South facade closed

View over the swimming pond Photo 6 of Wood House modern homeView Photos

View over the swimming pond

Swim biotope Photo 7 of Wood House modern homeView Photos

Swim biotope

Terrace in front of the living room Photo 8 of Wood House modern homeView Photos

Terrace in front of the living room

View from the West Photo 9 of Wood House modern homeView Photos

View from the West

"Deck" between kids rooms and the tarrace, closed Photo 10 of Wood House modern homeView Photos

"Deck" between kids rooms and the tarrace, closed

"Deck" between kids rooms and the tarrace, open Photo 11 of Wood House modern homeView Photos

"Deck" between kids rooms and the tarrace, open

Kitchen with the dining area and the fireplace Photo 12 of Wood House modern homeView Photos

Kitchen with the dining area and the fireplace

Terrace dining room Photo 13 of Wood House modern homeView Photos

Terrace dining room

View from the deck Photo 14 of Wood House modern homeView Photos

View from the deck

Sketch of the house Photo 15 of Wood House modern homeView Photos

Sketch of the house

Sketch of the house Photo 16 of Wood House modern homeView Photos

Sketch of the house

Interior Design
Bedrooms
  • 4
  • Full Baths
  • 4
  • Structure
  • House (Single Residence)
  • Style
  • Modern
  • Year
  • 2009
  • Get a Daily Dose of Design

    Sign up for the Dwell Daily Newsletter and never miss our new features, photos, home tours, stories, and more.