Unité de Rénovation

London, England, United Kingdom
Location
  • London, England, United Kingdom
  • Structure
  • House (Multi Residence)
  • Type
  • Modern
  • Year
  • 2016
  • Square Feet
  • 1500
  • Bedrooms
  • 2
  • Full Baths
  • 2
  • This project page was created by community member WILLIAM TOZER Associates


    The elongated dwelling is organized around a courtyard with ambiguous thresholds to the adjacent interior spaces.The scheme is articulated as a continuous sleeve of modernist, open-plan space partially slotted under a Victorian terrace house. White- rendered exterior building volumes surrounding the courtyard contain smaller-scale interior forms of the same sculptural vocabulary, and these elements continue under the brick building mass above the other half of the scheme. Moving through the residence one experiences alternating spatial expansion and compression, both horizontally and vertically. The full-width entry area compresses through a narrower work space, to a full-width dining and living area, before narrowing into the kitchen and utility area that occupies the link, then expanding to full width again in the master suite to the rear of the courtyard. A glass roof to the shower room gives this interior space the same infinite verticality as the courtyard.

    The master bedroom and bathroom can be viewed across the courtyard from the galley kitchen that occupies the glazed link.

    Photo Courtesy of WILLIAM TOZER Associates

    The elongated composition of rectilinear planes and volumes slots under a row of brick, Victorian-era terrace houses.

    Photo Courtesy of WILLIAM TOZER Associates

    A glazed roof over the shower in the ensuite master bathroom provides framed views of the sky and rain.

    Photo Courtesy of WILLIAM TOZER Associates

    From the master bedroom one can look back down the length of the space through the internal kitchen link or the external courtyard.

    Photo Courtesy of WILLIAM TOZER Associates

    Reflections in the glazed doors and mirrored kitchen spash-back create the illusion of layers of space beyond.

    Photo Courtesy of WILLIAM TOZER Associates
    Photo Courtesy of WILLIAM TOZER Associates

    As one moves from the front to the back of the scheme, one experiences the compression and expansion of space vertically and horizontally.

    Photo Courtesy of WILLIAM TOZER Associates

    The dining area is open-plan to the kitchen and living space and separated from the courtyard by large panels of fixed glazing.

    Photo Courtesy of WILLIAM TOZER Associates

    From the entry one gets elongated views toward the back of the scheme but the full extent of the space is elusive, with glimpsed views into spaces beyond, both laterally and longitudinally.

    Photo Courtesy of WILLIAM TOZER Associates

    Roof-lights provide views of the sky and loosely delineate the living space from the adjacent entry and dining spaces.

    Photo Courtesy of WILLIAM TOZER Associates

    A timber-clad storage unit and seat in the courtyard is articulated as a small-scale sculptural volume of the same L-shaped geometry as the white-rendered kitchen building volume

    Photo Courtesy of WILLIAM TOZER Associates
    Posted By
    w
    WILLIAM TOZER Associates
    @williamtozerassociates
    Headquartered in London, England—working in UK, USA, Australia and New Zealand
    Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
    The author will be notified whenever new comments are added.