Blurring the public and private realms, TWO SHEDS engages an urban laneway. With a flexible program, a growing neighbourhood, the project anticipates the future through architectural interventions. Re-imagining two ancillary buildings in east Vancouver, TWO SHEDS reconsiders formal conventions for the utilitarian building type. This distinction is complemented by a compositional and material selection that allows for future spatial and programmatic changes.

The context for the project is an odd assortment of light industrial and residential lots. The dimensions of the site are 47 by 122 feet which is consistent with a lot module prominent throughout the eastern part of the city. It is bound along its length by a flophouse on one side, an ice making factory on the other, and is capped at its ends by a public street and a laneway.

The main building on the site—an artist’s studio and home—is a discrete two-storey concrete block structure positioned adjacent to the public walk and blended in with the majority of low-rise industrial buildings lining the street.

The owner required a shed structure, a no-nonsense raw space to be initially used for firewood and vehicular storage. These two storage programs could have been combined, but instead prompted two complementary sheds with a mediating space between (an informal courtyard), positioned firmly against the laneway. The sheds are unconventional in design but practical in material and assembly, drawing parallels to the character of the neighbourhood. Like the spaces, the assemblies and finishes are conditional, expecting subsequent alterations and modifications. The material palette consists of light wood framing and light gauge steel cladding on concrete footings.

uploaded Two Sheds through Add A Home.
Add your own project for the chance to be featured in Editor's Picks.

Credits

Posted By
Architect
  • Giaimo.
  • GIAIMO.CA
Builder
  • SMALLWORKS
Photographer
  • LORI KIESSLING