The White Cliff House

By Rdma

On a sloppy narrow land measuring 6,5 x 25 meter, 3 programs were built within steps and planter boxes arranged naturally as a hardscape stretched from the lowest to the highest point of the land. They are 2 lofts serves as guest houses and a 2 storey house for the property owner at the top

The unfriendly 30 degree contour created more than 10 meter height differences between facades that emerged from the two roads attached at both ends of the stretch, and it was in-fact treated as the site power which brought up into the site planning as the major theme of how the building masses should perform and interact within each other. By applying terracing strategy, building masses were arranged in a way that each of the roof can also function as a balcony for the floor above. Every floor has their own private balcony

The owner wished a vacation cottage that suits not only for private use, but also serves as a Bed and Breakfast property in a separate two guest units below using the lower road as their entrance. Serving the requested function was then rather complementary whereas creating differentiation among other earlier rental property in the area felt more mandatory considering the unexplored contour by, if not all, most of the property. Here, the contour is the main attraction

Built inside a residential complex partially surrounded by densely populated settlements where they stand also on sloppy land with its unique character on circulation between alleys, then it may become interesting if the similar quality of space experience adopted into the site plan thus creates a certain sensation when moving inside from one end to another within the landscape

Typically a property on a narrow plot is built by maximising claim on its programmatic space against the land. Here, though the land width is only 6,5 meter, site planning is on the contrary minimising it and replaces it with an outdoor circulation which connects the 3 dwellings that are inter-dependent with each other in a form of alleyways along with its outdoor properties. This results in a unique interaction throughout the movement into the cottages. The same interaction that happens inside the alleys of the dense settlement at the surrounding area or at any other typical steep habitation in Bandung. However this one happens in a small 200 m2 plot

Bringing in the outdoor qualities within the masses has in-fact not only enriches the space experience inside, but it also seems enlarging the narrow width of the plot which is likely because such potential on the availability of alleyways and landscaping should usually happens on a large plot area

Project Info
Principal architect: Michael Marino, Noerhadi

Architect in Charge: Aris Edson, Daddy K.Putra

Contractor: Kristian Budhianto

Interior: Astri C.Priatna

Chairs: Kaii Living

Sofa: Antik Mebel

Rdma uploaded The White Cliff House through Add A Home.
Add your own project for the chance to be featured in Editor’s Picks.
Modern home with Outdoor, Large Patio, Porch, Deck, Landscape Lighting, Slope, Raised Planters, Rooftop, and Walkways. Rear view as guest inn entry from the bottom side
 Photo  of The White Cliff House

Rear view as guest inn entry from the bottom side

Modern home with Outdoor, Rooftop, and Large Patio, Porch, Deck. The contour level differences between the two front and rear roads contains four floors of the building level (+/- 10 meters)
 Photo 2 of The White Cliff House

The contour level differences between the two front and rear roads contains four floors of the building level (+/- 10 meters)

Balcony terrace each with metal hat resembling the main roof
 Photo 3 of The White Cliff House modern home

Balcony terrace each with metal hat resembling the main roof

Modern home with Exterior, House Building Type, Metal Roof Material, Flat RoofLine, and Wood Siding Material. Front view as the owner's entrance from the top side
 Photo 4 of The White Cliff House

Front view as the owner's entrance from the top side

Physical model shows the mass stacking Photo 5 of The White Cliff House modern home

Physical model shows the mass stacking

The owner's unit position is lifted up from the ground
 Photo 6 of The White Cliff House modern home

The owner's unit position is lifted up from the ground

Small amphitheater is formed from rows of stairs that are not directly in contact with the building mass, located in the transition between the guest unit and owner's unit
 Photo 7 of The White Cliff House modern home

Small amphitheater is formed from rows of stairs that are not directly in contact with the building mass, located in the transition between the guest unit and owner's unit

Alleyways inside the plot create a unique space experience while moving between the three building programs
 Photo 8 of The White Cliff House modern home

Alleyways inside the plot create a unique space experience while moving between the three building programs

Modern home with Outdoor, Rooftop, and Large Patio, Porch, Deck. Roofs are used as a balcony terrace for the upper floors
 Photo 9 of The White Cliff House

Roofs are used as a balcony terrace for the upper floors

Modern home with Staircase, Concrete Tread, and Glass Railing. Hiking starts here
 Photo 10 of The White Cliff House

Hiking starts here

Modern home with Outdoor, Large Patio, Porch, Deck, and Rooftop. Most of the steps become rainwater absorption points
 Photo 11 of The White Cliff House

Most of the steps become rainwater absorption points

Modern home with Outdoor, Rooftop, and Large Patio, Porch, Deck. Like a mirror, the arrangement of the balcony seems to draw a parable from the context of the dense settlements surrounding the housing complex
 Photo 12 of The White Cliff House

Like a mirror, the arrangement of the balcony seems to draw a parable from the context of the dense settlements surrounding the housing complex

Both the front and rear environmental roads are connected via an alleyways inside the plot which also becomes the entrance to the 2 loft type accommodation units
 Photo 13 of The White Cliff House modern home

Both the front and rear environmental roads are connected via an alleyways inside the plot which also becomes the entrance to the 2 loft type accommodation units

Photo 14 of The White Cliff House modern home
Photo 15 of The White Cliff House modern home
Photo 16 of The White Cliff House modern home
Photo 17 of The White Cliff House modern home
Photo 18 of The White Cliff House modern home
Photo 19 of The White Cliff House modern home
Photo 20 of The White Cliff House modern home

Credits

Posted By
Architect
Interior Design
  • Astri C.Priatna
Landscape Design
Builder
  • Kristian Budhianto
Photographer
  • Nilaiasia

Overview

Bedrooms
  • 6
  • Full Baths
  • 3
  • Partial Baths
  • 1
  • Structure
  • House (Multi Residence)
  • Style
  • Modern
  • Year
  • 2015
  • Square Feet
  • 2000
  • Lot Size
  • 165 m2