This is a small yet impactful addition to my firm's very first project in Austin (Zilker Park area).

The clients decided after living in the original house for a few years that they needed two things... more outdoor entertainment space and a small conditioned space that could be dedicated to music and exercise. Our clients' original thought was that we'd add this space at the same level as the existing building.

Our goal was to minimize the visual impact of the addition (from the existing) and push the building down into the creek and the dense natural surroundings. Our steep site lead us to placing the new square footage a full level below the existing, accessed from an exterior stair off the original deck. We used the roof of the new square footage as new outdoor space that ties in seamlessly with the existing wood deck. The roof was covered in turf and instantly provided our clients with an additional 500 square feet of outdoor living space.

The stair takes one down thru the trees and provides views into the creek. Wrap around decks visually bleed into the trees, sliding glass doors provide endless views out into nature and a minimal outdoor shower is the perfect place for our clients to end a long run or bike ride.

The original home was clad in rough-faced Western Red Cedar. We wanted the new space to "talk" to the existing home but feel a little more mysterious. We clad the new structure in Shou Sugi Ban siding and limited the rest of the palette to exposed steel and glass.

The interior space is very simple, a lounge area for movie watching, a corner for reading and another corner for music. Painted shiplap siding provides some texture and matching barn doors hang from Kronwlab hardware.

Overall, we wanted our clients to experience their beautiful site everyday. This house is no more than ten minutes from downtown Austin but feels like you could be in the middle of the woods anywhere.

MATT GARCIA DESIGN uploaded Stratford Creek Rambler through Add A Home.
Add your own project for the chance to be featured in Editor’s Picks.

Looking down from the original deck to the Rambler. The new roof deck provides more entertainment space.

Standing on the new roof deck looking back at the original house.

Standing at the top of the new exterior stair looking back at the existing house. New deck (green) and original deck (wood).

Exterior stair down to the Rambler decks. Shou Sugi Ban cladding and steel details.

Arriving at the bottom of the stairs. Large sliding doors, ipe decks and steel details.

Interior space of the movie area. Shiplap clad walls and doors provide some texture. Minimal Krownlab hardware.

A corner for music and a corner for reading.

Outdoor shower and view of original house above.

The building floats out into the creek and trees at dusk.

The Rambler from down in the creek at dusk.

Nestled into nature.

Photographer
Bedrooms
  • 0
  • Full Baths
  • 1
  • Structure
  • House (Single Residence)
  • Style
  • Modern
  • Year
  • 2018
  • Square Feet
  • 500
  • Lot Size
  • 1 ACRE