Resting on a rolling field, this modern rural country home outside Toronto was inspired by the stone walls that were used to separate farmers fields. Stouffville Residence is grounded in the earth then cantilevered over a rolling landscape.

The stone entry wall, low and private, hints program through a series of translucent glass boxes punching through the otherwise monolithic wall. This wall acts as a key organizational element anchoring a series of glass volumes that open up to the south of the project overlooking the property and offering commanding views of the landscape. The orientation of the project intends to minimize the building’s impact on the area while maximizing site lines and access to light. The roof seemingly floats above the stone entry wall suggesting a more gestural and dynamic roof on the buildings other face. Finishes include local granite, Canadian cedar, polished concrete. Radiant in-floor heating is provided by a trenched geothermal loop.

Trevor McIvor Architect uploaded Stouffville Residence through Add A Home.
Add your own project for the chance to be featured in Editor’s Picks.

The approach featuring glass boxes

Rear view onto vast landscape with strong lines, custom curtain wall and large overhangs to protect form the sunlight

main floor plan

longitudinal sectional perspective drawing

cross-sectional perspective drawings of main living space

site plan drawing

living room and kitchen

main living room space with custom curtain wall

kitchen elevation

kitchen and hall

kitchen details

Glazed hallway

Hall and main feature stair with concrete-filled steel treads

Hallway and double-height stair

Feature stair

Master bathroom with backlit pop out wind boxes.

Dining Room looking out onto side patio

Sleek concrete tread stair meets polished concrete flooring on lower level

Ipe deck patio

Large overhang over main entrance