The project is a renovation of a 2-family townhouse in the historic part of Ridgewood, a newly hyped neighborhood at the Bushwick/Queens border in New York. The project plays with the unexpected, the contrast between the building’s historical, classical exterior context and its raw, loft-like interior.

The dilapidated building needed a full gut renovation. Apart from few original features worth to keep, the project's idea is about 'subtraction'. Removing layers of materials accumulated over the years, the building's shell emerges, black tar covered brick walls. A new, floating ceiling integrates fragments of original tin ceiling leftovers into its continuous plane. Shadow gabs in the ceiling harbor sliding tracks for curtains and doors to define different zones within the open plan.

Architect: Julian von der Schulenburg (www.vschulenburg.com)
Photos: Dean Kaufman

Address: Ridgewood/Queens, New York

Completion: 2018

Julian von der Schulenburg uploaded Ridgewood Townhouse through Add A Home.
Add your own project for the chance to be featured in Editor's Picks.