In the Italian Alps, barns vary form region to region in their form, materials and structure. In the Cadore which is located in the Dolomites, a UNESCO World Heritage Site, alpine barns are built from wood and stone. The ground floors in such barns were typically used as stables and the upper floors as haylofts.

We were asked to design the conversion of a barn into a holiday home in Selva di Cadore on behalf of a mountain enthusiast and his family.

The starting point was the careful removal of wooden elements and structural joints. After the building had been dismounted, many wooden beams and boards were cleaned and restored whilst others were replaced with treated wood in order to maintain the chromatic continuity of the material before being remounted. From a volumetric perspective, some annexes that limited the original volume were removed and only essential ones were maintained and integrated in a discreet fashion.

The new exposed black steel structure respects the modular geometry of the barn and lends itself with the original wooden structure. A few steel beams are covered with wood. The building is totally energy self-sufficient thanks to a photovoltaic system integrated within the roof which is made of larch. It also generates zero emissions thanks to an electric under-floor heating system.

Great attention was given to: the selection of materials (larch and fir wood, Dolomia stone, black steel, white rough plaster), their interaction and light entering from the windows. Every ambiance in the house is characterised by an accurate weaving of these five materials that creates a balanced and integrated system in each room.

Restoring a building such as this requires a coming together between architecture, landscape and interior design through the usage of materials, craftsmanship and the treatment that the wood receives. Space and materials are hence developed in mutual continuity.

The philosophy of the alpine barn is such that the wood has to age naturally through time gaining its natural protection and a new colour (grey tones in the northern façades and red for the others), until it becomes completely stable.

The wood is the witness of the passing of time and of the history of the building itself.

We wanted to keep the signs of time passing such as scratches, nail marks and peculiar joints, within view and reach. The external boards show the passing of time because the wood will continue to change according to the season, natural light, and humidity.

In the interior we brought together the closed wooden boards alternating the different kinds of kinds of roughness and tones of the same wood.

EXiT architetti associati uploaded Renovation of an Alpine Barn through Add A Home.
Add your own project for the chance to be featured in Editor's Picks.
Modern home with Exterior, House Building Type, Wood Siding Material, and Cabin Building Type. Exterior Photo  of Renovation of an Alpine Barn

Exterior

Modern home with Exterior, House Building Type, Cabin Building Type, and Wood Siding Material. Exterior Photo 2 of Renovation of an Alpine Barn

Exterior

Modern home with Exterior, House Building Type, Cabin Building Type, and Wood Siding Material. Exterior Photo 3 of Renovation of an Alpine Barn

Exterior

Modern home with Exterior, House Building Type, Cabin Building Type, and Wood Siding Material. Exterior Photo 4 of Renovation of an Alpine Barn

Exterior