Periscope

London, England, United Kingdom
Location
  • London, England, United Kingdom
  • Structure
  • House (Multi Residence)
  • Type
  • Modern
  • Year
  • 2008
  • Square Feet
  • 800
  • This project page was created by community member WILLIAM TOZER Associates

    The modern timber wall panelling references a widespread Victorian building tradition. This white-painted paneling is used as cladding for a volume that encloses the hallway, and indoor and outdoor storage. The white-painted render to the sculptural modern elevations similarly references the original finish of the rear portions of Victorian houses. A polished concrete floor runs continuously from the interior to the exterior, diminishing the perception of a threshold between inside and outside. The concrete staircase physically and visually connects the courtyard to a raised garden area, also extensively paved with polished concrete. Viewed from the upper levels of the house, timber-decked areas to the raised garden are foregrounded by a view of the ground floor shower room clad in the same material. The use of timber decking for elements in the lower-level courtyard further visually incorporates the landscape architecture into the building design strategy.

    A concrete staircase connects the lower courtyard to the raised garden area, both framed by exterior walls and planters that extend the interior vocabulary into the exterior spaces.

    Photo Courtesy of WILLIAM TOZER Associates

    A frameless sand-blasted window provides light to the ground-floor shower room, which is sited above a timber-clad outdoor storage enclosure.

    Photo Courtesy of WILLIAM TOZER Associates

    A lowered ceiling conceals fluorescent lighting and enhances the perception of the design as a delicately attached modern architectural intervention.

    Photo Courtesy of WILLIAM TOZER Associates

    Viewed from the interior, the lower and raised areas of the courtyard garden appear as exterior rooms, consistent in material and scale to the interior spaces.

    Photo Courtesy of WILLIAM TOZER Associates
    Photo Courtesy of WILLIAM TOZER Associates

    The scheme provides a series of loosely divided interior and exterior spaces split over two levels.

    Photo Courtesy of WILLIAM TOZER Associates

    Referencing a traditional building element but using modern detailing, the white-painted wall panelling is continuous from inside to outside.

    Photo Courtesy of WILLIAM TOZER Associates
    Photo Courtesy of WILLIAM TOZER Associates
    Photo Courtesy of WILLIAM TOZER Associates
    Photo Courtesy of WILLIAM TOZER Associates
    Posted By
    w
    WILLIAM TOZER Associates
    @williamtozerassociates
    Headquartered in London, England—working in UK, USA, Australia and New Zealand
    Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
    The author will be notified whenever new comments are added.