The Panavista Hill House is perched on a steep up-slope lot in Portland's west hills. The design solution for organizing the house and keeping costs in check was to stack uses vertically up 3-stories. The footprint of the first 2-stories is kept to a minimum and the majority of the living space is located on the top floor where the site flattens out more and the views to the coast range mountains are the best.

The volumes of the house are stacked and cantilevered in alternating materials for clarity of form and the creation of dynamic outdoor spaces. The vertical stair shaft acts as both the circulation hub and source of natural light to the lower floors. A detached art studio provides a counter point to the cantilevered living room form and creates an intimate private patio off the master bedroom.

Steelhead Architecture uploaded Panavista Hill House through Add A Home.
Add your own project for the chance to be featured in Editor’s Picks.

Stacked volumes stepping up the slope

Entry courtyard and the 'Lone Pine'

Front street side elevation

Entry Stair

Vertical stair shaft

Living / dining / kitchen

Kitchen

Living space out to the view

Master bathroom

Powder

Private courtyard

Art studio with the 'Lone Pine' reflected

Floating forms

Builder
  • Riverland Homes
Photographer
  • Josh Partee Photography

Overview

Bedrooms
  • 3
  • Full Baths
  • 2
  • Partial Baths
  • 1
  • Structure
  • House (Single Residence)
  • Style
  • Modern
  • Year
  • 2016
  • Square Feet
  • 3000
  • Lot Size
  • 11,700 SF