Oakland California Modern Nabeshima Kahle Snow House

Oakland, California
This project page was created by community member Leger Wanaselja Architecture

This house was designed and built in the tradition of California regionalism with flowing indoor/outdoor spaces, exposed materials, and expressive detailing. The site for the house, in the area destroyed by the Oakland firestorm, was especially challenging because of its small and triangular lot shape, its position in a tightly hemmed cul de sac, and its proximity to the Hayward Fault.

The house responds to these constraints by nestling into the large corner of the triangular lot and opening to the East with a two-story, glass wall. The transparent wall incorporates vertical lift doors at the large living area and barn doors at each bedroom to create direct connections with the garden from every main interior space. These fluid connections and the 26-foot high ceilings make the 1,600 square-foot house feel much larger than it actually is.

Posted By
l
Leger Wanaselja Architecture
@leger_wanaselja_architecture
Leger Wanaselja Architecture was founded in 1991 by husband-and-wife team Karl Wanaselja and Cate Leger. It is an award-winning architecture and general contracting firm with a specialty in ecological design. Our work includes design, ground-up construction, and renovation. We turn our hand-sketched visions into beautiful, well crafted and original buildings. It is our belief that, at its essence, a work of architecture is a functional work of art. Leger Wanaselja Architecture creates architecture specific to its place. We integrate programmatic requirements with the specific geography, sunlight and weather patterns of a site so that our projects emerge naturally from their surroundings. Through careful siting and planning, our buildings make the most of the environment. They are climactically comfortable inside and efficient in their use of energy. Graceful transitions link rooms together and connect the indoors to the outdoors. Skylights, well-placed windows and doors, and sight lines through rooms and beyond create a sense of spaciousness and connection to the surrounding environment. Where possible, we use local materials and reuse existing materials, reinforcing the relationship of project to place. To achieve the best possible design for each client, we are committed to innovation both in design and construction. We regularly review new and alternative materials and construction methods to improve upon aesthetics and performance, and to reduce the ecological impacts of architecture.
Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
The author will be notified whenever new comments are added.