$200 per night

Room2 guests
Berlin, Berlin, Germany
Book This

A playful plywood addition brings the house-within-a-house concept to a family-run hotel in Berlin.

If you're on the hunt for a quirky place to stay the next time you're in Berlin, the city's hip Michelberger Hotel has you covered. Housed in a converted 20th-century factory building, this family-fun hotel has long been a favorite of travelers and art enthusiasts for its design-led rooms and cozy, home-away-from-home atmosphere.

While the entire six-room hotel boasts character, it's Room 304 that people can't seem to get enough of. Designed by Danish architect Sigurd Larsen, this self-contained suite features a wooden playhouse-like volume, guaranteed to ignite guests' sense of exploration and imagination.

Following the house-within-a-house concept, this playful playhouse-like addition features an all-plywood interior.

From design conception to final construction, the playhouse project took one year to complete.

The architect, Sigurd Larsen, aligned the openings in the walls to maximize natural light in the room. The folding doors, hatches, and windows of varying shapes and sizes encourage play.

"With this room you get a whole house," says Larsen. "Pure and calm from the outside, the many doors and windows reveal a warm wooden interior."

This playhouse-like area is extremely customizable. Guests can personalize their stay by selecting which of the compartments they choose to use, leave open, or close.

The 540-square-foot structure is cladded with a crisp, whitewashed exterior that contrasts beautifully with the timber interior. Thanks to the clean lines and minimalist design, the suite has a sophisticated aesthetic.

There is also a staircase that leads to a second bedroom and hammock/sitting area. The slight changes in elevation help to create added visual interest within the suite.

To round out the house-like appearance, Larsen refers to the space around the wooden volume as the "outside garden," which is complete with a rain shower and step-down tub.

The doors close flush against the facade.

Top-down view of The Garden Room.

The Garden Room floor plans.

Credits

Posted By
Architect
  • Sigurd Larsen Design & Architecture
Interior Design
  • Sigurd Larsen Design & Architecture
Builder
  • Kathrein Tischlerei
Photographer
  • Rita Lino
  • James Pfaff

Overview

Structure
  • Hotel
  • Year
  • 2009
  • Press