Our Longchamp project developed from the desire for a usable outdoor living space as a complementary extension to the existing home while maximizing the experiences possible at the site. The clients sold a second home property because they were not utilizing it enough throughout the year. Their hope was to bring the water home by building an outdoor living area and pool directly adjacent to the house. The existing land on the property was sloped and because it was fairly low did not have access to the amazing views beyond. Providing a minimal limestone plinth helps to transition from the high deck at the house to the lower areas adjacent to the pool and pavilion.

Formally the structure is a steel canopy floating amongst the trees sheltering a series of refined masonry volumes. Its horizontality echoes the low hills that it frames towards the east. To the opposite side the canopy extends just over the edge of the pool, linking them spatially and visually. The wood soffits provide visual warmth and comfort; a contrast to the cool Lueder’s Limestone masonry below. The limestone forms create a mood of enclosure, organizing the space into sitting, cooking and eating. The stone’s subtle color compliments the ever-changing color of the sky. To the East, one can breakfast by limestone framed sunrises just beyond the live oaks. The oxidized steel panels in the fireplace and behind the grill not only provide a visual and practical contrast but formalize space creating focal points to either side as one descends from the house. The project takes advantage of its site and existing residence, creating a serene space for gathering or just taking in the beauty of the Austin hillside.

The clients desired an multi-use space that could be utilized throughout the year. To that end we’ve provided a pool and sun deck for the summer months. The hot tub portion of the pool can be used year round and is partially shaded by the cantilevered roof above. The pavilion consists of a fireplace and entertainment area for both the family and guests and a simple outdoor kitchen / grilling area with a sink that opens up to the covered dining area. The broad floating roof provide shade during the summer months, protection from inclement weather and built in flush heating elements help keep the space comfortable during cooler weather with the help of a wood burning fireplace. Functional elements like the pool equipment and storage are tucked away from site behind the partial height limestone volume which houses the fireplace and grill.

Clark Richardson Architects uploaded Longchamp Outdoor Living through Add A Home.
Add your own project for the chance to be featured in Editor’s Picks.

Axial View of the Pavilion from the Pool

Oblique View of the Pavilion and Pool

Detail View of the Weathered Ipe Deck Leading to the Limestone Patio

Axial View of the Limestone Patio leading from the Existing Residence

Detail View at the Dining and Outdoor Kitchen Framed in Oxidized Steel Panels

Detail View of the Alfresco Dining Area

Oblique View of the Outdoor Sitting and Custom Plate Steel Fireplace and Media Center

Detail View at Limestone and Steel Panel Intersection

View from Dining Area to Outdoor Kitchen

The view from Longchamp Outdoor Living's ipe pool deck. Clark Richardson Architects designed the multi-use space to be perfect all year long.

Builder
  • Buildworks LLC
Photographer
  • Paul Finkel, Piston Design
Style
  • Modern
  • Year
  • 2018
  • Square Feet
  • 915