Lantern on Linkhorn Bay

HEDS architecture firm designed this house in Virginia Beach, Virginia – the second project for a couple with a national furniture business. A linear fountain strikes a line along the entry path, disappears below the house then reappears beyond as a pool. The fountain and pool provide a striking foreground view to the shoreline while a series of floating roofs engage with the horizon: the house speaks to the site, is in dialogue with the site, calls forth the view.

The 16′ tall great room with floor to ceiling glass appears to float above the pool and to offer views on three sides of the bay. A series of terraces further engage the views — a ground floor terrace wraps the living room while a second floor covered porch provides a birds-eye perspective.

Green Design Strategies Tailored to the Virginia Beach Climate
The house is finely tuned to be extremely energy efficient: Trading equipment costs for envelope design, the house is super-insulated and achieves major reductions in energy consumption following the PassivHaus approach. Triple-pane German windows reduce the ambient temperature of the glass by ten degrees in winter. Deep overhangs and trellises contribute to the passive solar performance of the house. With concrete and stone floors, the heat from the winter is stored in the floors and released throughout the day. During the summer, deep overhangs and trellises and louvers shade the house from the direct sun. The Huber Zip System creates a water and air-tight barrier system so that the house is not heating or cooling the outdoors. LED lighting throughout means the energy loads from lighting are minimal. Finally, on the energy side, the project employs geothermal energy technology – vertical wells provide heat exchange to the heating/cooling system, reducing the energy demand of the system. The passive design of the house has been so successful that during construction, general contractor did not need supplemental heating in the winter months.

With regard to materials usage, sustainably harvested FSC (Forest Stewardship Council) certified wood is used for framing lumber and all cabinetry and finish wood.

The site is on the Chesapeake Bay and water quality is a key concern. To that end, the project employs a series of strategies: Stormwater is retained on site and collected in bio-retention beds where it is cleansed of pollutants and released safely back into the environment. Native species are used through to reduce the need for irrigation.

The project was completed in 2016. Interiors by Da Motta Design, Structural Engineering by Curry & Associates, General Contracting by JM Sykes Inc, moisture control by Hentz Engineering, Energy Consultant by Staengle Engineering LLC.

hays+ewing design studio uploaded Lantern on Linkhorn Bay through Add A Home.
Add your own project for the chance to be featured in Editor's Picks.
Modern home with outdoor, hardscapes, lap pool, infinity pool, back yard, small pool, large patio, porch, deck, concrete pool, concrete patio, porch, deck, stone patio, porch, deck, and hanging lighting. The fountain and pool provide a striking foreground view to the shoreline while a series of floating roofs engage with the horizon:  the house speaks to the site, is in dialogue with the site, calls forth the view. Photo  of Lantern on Linkhorn Bay

The fountain and pool provide a striking foreground view to the shoreline while a series of floating roofs engage with the horizon: the house speaks to the site, is in dialogue with the site, calls forth the view.

Modern home with outdoor, lap pool, back yard, hardscapes, small pool, concrete patio, porch, deck, stone patio, porch, deck, large patio, porch, deck, and hanging lighting. Triple-pane windows by Optiwin reduce the ambient temperature of the glass by ten degrees in winter.  Photo 2 of Lantern on Linkhorn Bay

Triple-pane windows by Optiwin reduce the ambient temperature of the glass by ten degrees in winter.

Modern home with office, study, chair, bookcase, shelves, desk, lamps, and concrete floor. The office and library share an open bio-ethanol fuel fireplace by Ecosmart Fire.  The hearth is Walker Zanger Vintage Brown and stainless steel, the floors are polished concrete and the wood work is stained ash. Photo 3 of Lantern on Linkhorn Bay

The office and library share an open bio-ethanol fuel fireplace by Ecosmart Fire. The hearth is Walker Zanger Vintage Brown and stainless steel, the floors are polished concrete and the wood work is stained ash.

Modern home with living room, chair, sofa, end tables, ceiling lighting, coffee tables, console tables, track lighting, recessed lighting, accent lighting, concrete floor, and limestone floor. Interior design by Antonio Da Motta Leal.  Large bypass doors serve as a screen between the kitchen and great room and feature silk paintings by Chinese artist Eros Zhao. Photo 4 of Lantern on Linkhorn Bay

Interior design by Antonio Da Motta Leal. Large bypass doors serve as a screen between the kitchen and great room and feature silk paintings by Chinese artist Eros Zhao.

First Floor Plan Photo 5 of Lantern on Linkhorn Bay modern home

First Floor Plan

Second Floor Plan Photo 6 of Lantern on Linkhorn Bay modern home

Second Floor Plan