La Maison Hatley is a secondary home that has been designed for a couple to spend whole summers over the next few years and then retire full time. It was designed by Geneviève Audette, an environmental designer, at the time she was working for the firm Rayside Labossière, in Montreal.

The location of the rooms, the size and the location of the openings were planned according to the sun path and which landscapes to frame.Natural materials have been used both indoors and outdoors. Different tones of stone and aged wood were chosen in order to integrate into the landscape.Sunshades have been added to the south-facing windows to let winter's sunshines pass, but to block those of the summer.

The interior layout was designed to accommodate the children and grandchildren of the owners during their occasional visits.

The terraces on the ground, on the roof of the veranda and on the roof of the house make it possible to enjoy every period of the day and every view offered by the beautiful scenery of the Eastern Townships.

uploaded La Maison Hatley through Add A Home.
Add your own project for the chance to be featured in Editor's Picks.
The 18' ceilings in the dining room and the living room and all the light pouring from the huge windows bring a real feeling of grandeur. Photo  of La Maison Hatley modern homeView Photos

The 18' ceilings in the dining room and the living room and all the light pouring from the huge windows bring a real feeling of grandeur.

The landscape is always there, anywhere we look. Photo 2 of La Maison Hatley modern homeView Photos

The landscape is always there, anywhere we look.

The main bedroom is opended on the house and has a view to die for. Photo 4 of La Maison Hatley modern homeView Photos

The main bedroom is opended on the house and has a view to die for.

Th open office is the perfect inspiration for writers. Photo 5 of La Maison Hatley modern homeView Photos

Th open office is the perfect inspiration for writers.

Main bathroom has a very warm feeling created by the raw elements used on the floors, walls and ceiling. Photo 6 of La Maison Hatley modern homeView Photos

Main bathroom has a very warm feeling created by the raw elements used on the floors, walls and ceiling.

The view! Photo 7 of La Maison Hatley modern homeView Photos

The view!

Guest room with its own view and comfort. Photo 8 of La Maison Hatley modern homeView Photos

Guest room with its own view and comfort.

Secret door that leads to the guest room. Photo 9 of La Maison Hatley modern homeView Photos

Secret door that leads to the guest room.

Cubes dropped at the top of a mountain, gazing lovingly the surrounding landscape. Photo 10 of La Maison Hatley modern homeView Photos

Cubes dropped at the top of a mountain, gazing lovingly the surrounding landscape.

The living room was designed to face West in order to catch the sunset. Photo 11 of La Maison Hatley modern homeView Photos

The living room was designed to face West in order to catch the sunset.

Credits

Posted By
Architect
  • Rayside Labossière
Interior Design
  • Geneviève Audette, Audrey Lalancette and Louisa Rayside
Builder
  • Éco-ébénisterie St-Dominiques
Photographer
  • Saul Rosales

Overview

Full Baths
  • 2
  • Year
  • 2016
  • Square Feet
  • 1800