Cousins & Cousins has completed a contemporary four storey home with basement in Highgate Conservation Area, North London. The 750m² gross floor area is comprised of an open plan kitchen, living and dining room, seven bedrooms, a swimming pool, cinema, gym and spa.

Built on a challenging site set within an area characterised by an Arts and Crafts and ‘Quennellian’ typology, Cousins & Cousins’ design approach drew inspiration from the surrounding streetscape and the wider Arts and Craft movement creating a unique and contemporary design which Haringey Council planning department were very supportive of

One of the defining features of the Arts & Craft Movement was the interest in the vernacular and at the same time creating something unique and contextual. With Highgate House, the proposal attempts to emulate those ideas through its overall scale, massing, detailing and use of materials whilst complementing the existing urban fabric.

Externally the house is conceived as a contemporary manifestation of a double fronted villa. The front façade references the predominately brick streetscape with matching eaves, ridges and gables. The rear of the property takes the form of a full width glazed mansard with pre-patinated zinc cladding to the sides, juxtaposing with the brickwork. The back elevation is entirely glazed, shaded by a series of hardwood shutters which allows the rear to be as open as possible to the garden and connects the family to the landscape beyond.

Internal spaces are anchored around a board marked concrete core which forms a triple height atrium. Meticulous detailing expresses an excellence of build, solidity of construction and the long-life qualities that are evident in Arts & Crafts houses whilst highlighting an honest approach to materiality. The project’s interior design was a collaboration between the client, (owner of contractors New Wave London), and Cousins & Cousins Architects. The selection of a natural materials palette showcases the client’s build quality and their joinery design.

“The concrete was interesting because as you are pouring concrete, you only get one chance at it," said Ben Cousins, Managing Director at Cousins & Cousins. "It is a record of that moment. The wood from the form work is as important as the concrete itself: it created the board marking on the concrete and was reused as the cladding of one gym and swimming pool wall. There’s a nice memory which recalls the process of the building’s creation.”


Either side of the concrete core, cantilevered oak clad staircases wind their way up through the building. Floating overhead in the two atriums above, linking bridges unify the master bedroom on the upper floor, whilst framing views to both sides. The solidity of the concrete walls contrast with the slender and light weight bridges and staircases that move between them. The living area of the house is open plan with a sliding door and marble double sided fireplace to separate the family areas from the stairwell.

At 400 m², the basement occupies more area that the other three storeys combined. Light wells sunken into the garden lawn and forecourt provide natural illumination. A glazed courtyard floods the basement with even more light and its spaces echo the openness of the upper floors.

At Highgate House a fine line is drawn between privacy and openness. The design manipulates scale and form to give a sense of calm throughout whilst taking you on a journey - from the tactile intimacy of its material detail through to the generous volumes and light of its living spaces.

uploaded Kenwood Lee House through Add A Home.
Add your own project for the chance to be featured in Editor's Picks.

Credits

Posted By
Architect
  • Cousins & Cousins
Photographer
  • Jack Hobhouse & Alan Williams

Overview

Year
  • 2018