Apartment is situated in the center of Saint-Petersburg on the top floor of the old revenue house built in the beginning of the 19th century. The house was built in eclectic style and was rebuilt by several architects over the years.

The main objective was to create a functional space for temporary short term stay of 4-5 people. As a result, a comfortable apartment (like a hotel suite) was designed. It has two bedrooms with two master baths, living room, kitchen, study, laundry room and a steam room.
The main concept of the project is the use of the simple methods of working with space by means of color and texture: use of deep colors on the walls and ceilings, combination of various wood textures, cement tiles and ceramic granite...

Living room is the common space. Walnut parquet visually separates a kitchen zone from the living room. Kitchen is separated from the entrance by double-sided cabinets that go not all the way to ceiling letting the natural lighting into the hall. There is a big wardrobe inside the cabinets that can be accessed from the hall; kitchen appliances and the main storage area that is accessed from the kitchen. Kitchen isle top, range hood case and kitchen top is made out of quartz stone. In the hallway the entrance to the laundry room is hidden in the walnut wall, invisible door is covered with the parquet thus giving the illusion of the undivided wall.

Wood burning fireplace is bespoke and was produced in Italy, finished at the site with birch plywood.
Plywood shelving with books, décor pieces and souvenirs conceals the entrance to the steam room.

Study is painted in grey-blue color with the light grey ceiling. Due to this color separation the proportions of the room are more comfortable for perception. Vintage teak high-board and a sideboard with the bio fireplace stand out on a deep blue background.

Grey-green ceiling is an accent point of the first bedroom, the color conceals the height of the room and improves the perception of the room’s proportions.

In the second bedroom division of space is done by the plywood portal. It separates the zone along the windows (breakfast area, sports equipment) from the sleeping area simultaneously letting the natural light into the room. For the isolation of the bedroom from the laundry room a sliding door is designed.

Master bathrooms have linear division into the “wet” area – portal made of the ceramic granite; and a “dry” area – painted zone. Vintage teak sideboards and towel racks stand out on a deep wall color.

Guest bathroom is designed based on the same principal. Steam room shower is finished with marble slabs, and a “dry” zone – with birch plywood.

INT2 architecture uploaded Interior KG through Add A Home.
Add your own project for the chance to be featured in Editor's Picks.
Interior Design
Photographer
Bedrooms
  • 2
  • Full Baths
  • 3
  • Style
  • Scandanavian
  • Year
  • 2017
  • Square Feet
  • 2300