A 3800 sqft home, featuring a cantilever and sweeping ocean views. -
This three-bedroom vacation home on Big Sur's spectacular south coast is anchored in the natural beauty and power of the California landscape. Our design embeds the building within the land, creating a structure that is inseparable from its context. The site, which features a 250-foot drop to the Pacific Ocean along the bluff and toward the west, offers dramatic views. Yet it demands a more complex form than a giant picture window.

The long, thin volume of the house conforms to the natural contours of the land and the geometries of the bluff, deforming its shape and structure in response, much like the banana slug native to the region's seaside forests. In this way, the complex structural system applies natural forms to accommodate the siting. The main bearing system of the house is set back twelve feet from the bluff, both to protect the cliff's delicate ecosystem and to ensure the structure's integrity and safety. The house itself is cantilevered over the bluff. The interior is a shelter, an elegant refuge in contrast with the roughness and immense scale of the ocean and cliff.

The main body of the house is composed of two rectangular boxes connected by an all-glass library/den. A one-story concrete wing perpendicular to the main volume holds the ground-floor bedrooms and features a green roof; it is the boulder that locks the house to the land. The lower of the two main volumes, a double-cantilevered master bedroom suite, acts as a promontory above the ocean, offering breathtaking views from its floor-to-ceiling windows. The upper volume is an open-plan space-kitchen, living room, and dining room-with a swooping ceiling, all clad in wood, that follows the shape of the land.

The house's two main façades express both shelter and exposure. On the north, clear expanses of glass reveal ocean and coastline views; long strips of translucent channel glass dapple the light, playing on the sea's shimmering surface. The south façade, clad in copper, which wraps over the roof, is mostly enclosed, offering a retreat from the forces of nature. Roof overhangs on the east and west protect the windows and the front door from the harshness of sun and wind.

Fougeron Architecture uploaded Fall House through Add A Home.
Add your own project for the chance to be featured in Editor's Picks.

Get a Daily Dose of Design

Sign up for the Dwell Daily Newsletter and never miss our new features, photos, home tours, stories, and more.