Enmore House

Enmore, New South Wales, Australia
Location
  • Enmore, New South Wales, Australia
  • Type
  • Modern
  • Year
  • 2016
  • Commissioned by a young professional couple with family, a crafted pavilion augments an existing post-war bungalow in Sydney’s Inner West. The owners affection for 1950s design, colour and a contemporary, natural aesthetic influenced the design.

    The building form was conceived as a refined protective canopy, soaring over a solid masonry shell. Raw materials including steel, timber and face brick have been purposefully expressed to provide a honest, vibrant, living space to the rear of the home.

    The floating roof form and extensive use of glazing allow the kitchen, home office and living spaces to be filled with natural light.

    Throughout the day, the changing qualities of light and reflected hues from the brightly-coloured interiors strengthen the relationship between the interior and the surrounding environment, and fill the space with delight.

    Project Team:
    Karl White, Design Principal;

    Lynette Loo, Project Architect;

    Jeremy Curtain, Project Staff;

    Beth Adderley, Expert Colour Design

    Contractor:
    Henarise Pty Ltd

    TEAM-B Architecture uploaded Enmore House through Add A Home.
    Add your own project for the chance to be featured in Editor's Picks.
    The bungalow frontage reinstates traditional detailing - contributing to the established streetscape. Photo  of Enmore House modern home

    The bungalow frontage reinstates traditional detailing - contributing to the established streetscape.

    The soaring canopy roof provides visual impact offering protection and shelter to the renewed indoor and outdoor living spaces to the rear of the home. Photo 2 of Enmore House modern home

    The soaring canopy roof provides visual impact offering protection and shelter to the renewed indoor and outdoor living spaces to the rear of the home.

    Natural light and a bold colour pallete fill the internal spaces with delight. Photo 3 of Enmore House modern home

    Natural light and a bold colour pallete fill the internal spaces with delight.

    Supporting the canopy roof - the expressed steel structure provides an open plan and views to the sky. Photo 4 of Enmore House modern home

    Supporting the canopy roof - the expressed steel structure provides an open plan and views to the sky.

    Sliding glazed panels stack back allowing the living spaces to spill out to the terraced courtyard and yard. Photo 5 of Enmore House modern home

    Sliding glazed panels stack back allowing the living spaces to spill out to the terraced courtyard and yard.

    The service zones and laundry are easily accessible and refreshing spaces flooded with natural light. Photo 6 of Enmore House modern home

    The service zones and laundry are easily accessible and refreshing spaces flooded with natural light.

    Interior spaces are brightened and personalised with colourful joinery elements Photo 7 of Enmore House modern home

    Interior spaces are brightened and personalised with colourful joinery elements

    The bright, monochromatic bathroom with sunken tub provides a sense of tranquility and calm for the family. Photo 8 of Enmore House modern home

    The bright, monochromatic bathroom with sunken tub provides a sense of tranquility and calm for the family.

    The ensuite bathroom shares a angular skylight with the main bedroom - allowing views to the sky and providing bountiful natural light. Photo 9 of Enmore House modern home

    The ensuite bathroom shares a angular skylight with the main bedroom - allowing views to the sky and providing bountiful natural light.

    The ensuite bathroom and shower zone connects to a verdant private courtyard. Photo 10 of Enmore House modern home

    The ensuite bathroom and shower zone connects to a verdant private courtyard.

    The home office/ guest room is defined by a free standing library and storage element with sliding door panels. A modest courtyard element provides additional natural light and ventilation. Photo 11 of Enmore House modern home

    The home office/ guest room is defined by a free standing library and storage element with sliding door panels. A modest courtyard element provides additional natural light and ventilation.

    Solid sliding panels allow the home office and study to be entirely private or open up and connect to the living spaces of the home. The space doubles as a private guest room when required. Photo 12 of Enmore House modern home

    Solid sliding panels allow the home office and study to be entirely private or open up and connect to the living spaces of the home. The space doubles as a private guest room when required.

    Photo 13 of Enmore House modern home