An accessory structure in the heart of the Richmond neighborhood was designed to accommodate changing uses over time, giving the owner flexibility to use the Accessory Dwelling Unit (ADU) as a short-term rental, mother-in-law suite, or as primary residence. The location of the open-plan kitchen/living room, use of dormers, and thoughtful material selection are a few measures taken to create a bright and spacious atmosphere in the small footprint. The placement of living space on the upper level allows generous daylight and a provides distinct separation from living space in the main house. Shallow dormers are a modern take on a traditional architectural feature and make the open-plan living area feel abundantly spacious. White-washed pine was used throughout to maintain a light-colored palette which reflects daylight while bringing warmth and a connection to sustainable materials into the project.

Studio Petretti Architecture uploaded Division Street ADU through Add A Home.
Add your own project for the chance to be featured in Editor’s Picks.

A void created by the entry frames the stairway.

Low dormers bring modernity and natural daylight to this small footprint

Modern kitchen with a minimal palette

The living room flows right from the kitchen/dining area in this open plan

Erin Adams tile adds interest and color to a minimal bathroom

Ground floor bedroom features a walk-out patio

A welcoming entry for guests

A recessed entry lined with cedar

Outdoor patio with a canopy for shade or protection from the Portland rain

Builder
  • Taylor Smith Sustainable Construction
Photographer
  • Olivia Ashtonn

Overview

Style
  • Modern