Cedar Mills House

Beaverton, Oregon
Location
  • Beaverton, Oregon
  • Structure
  • House (Single Residence)
  • Type
  • Modern
  • Year
  • 2008
  • Square Feet
  • 3200
  • Lot Size
  • 2.5 acres
  • Bedrooms
  • 4
  • Full Baths
  • 4
  • This project page was created by community member Richard Brown Architect

    This family home sits on 2.5 acres adjacent to a sensitive water-shed area, providing a lush natural backdrop.

    The living and private functions are organized and separated into two structures with careful attention given to views, the introduction of natural light and cross ventilation. The exterior material are stucco walls, mahogany windows and trim and metal roof. The stucco covers 12” concrete & foam Rastra Blocks, selected for their high thermal and acoustical performance. Wide expanses of wood and slate floors feature radiant heat throughout.

    The home takes full advantage of its terraced site with a large family room and backyard pool. Full panel sliding glass doors open up the indoors out to a generous terrace fronting the pool. Tall privacy walls surrounding the terrace buffer neighboring traffic sounds, while creating a sculptural edge within this parklike setting.

    A Mahogany wood soffit cantilevers over the home's entry.

    Photo Courtesy of Richard Brown Architect

    Low basalt stone walls lead to the home's entry at the upper terrace.

    Photo Courtesy of Richard Brown Architect

    The home takes full advantage of the site's terraced levels.

    Photo Courtesy of Richard Brown Architect

    The garage features a green roof accessible from a side yard entry.

    Photo Courtesy of Richard Brown Architect

    Interior spaces feature Mahogany floors and casework. The thick walls, courtesy of the 12" Rastra Blocks, allow for deep storage niches.

    Photo Courtesy of Richard Brown Architect

    Exposed framing at the ceiling adds warmth to the Master Bedroom.

    Photo Courtesy of Richard Brown Architect

    The kitchen features Mahogany cabinetry, dark granite counters and counter height windows with views towards the backyard.

    Photo Courtesy of Richard Brown Architect

    The Great Room features a barrel vaulted ceiling punctuated with several skylights.

    Photo Courtesy of Richard Brown Architect

    A full height fireplace intersects the barrel vaulted ceiling between the living and dining areas.

    Photo Courtesy of Richard Brown Architect

    The family room features Mahogany cabinetry housing all the family's electronics, separating the tv viewing area from the billiards table.

    Photo Courtesy of Richard Brown Architect

    A series of full panel sliding glass doors open the family room to the pool terrace.

    Photo Courtesy of Richard Brown Architect

    The pool is surrounded by a generous terrace and features a covered hot tub and seasonal kitchen.

    Photo Courtesy of Richard Brown Architect
    Posted By
    Richard Brown Architect
    @richardbrownarchitect
    Thoughtful, responsive architecture is our signature. We strive to create places, spaces, and relationships that last. www.rbarch.com
    Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
    The author will be notified whenever new comments are added.