Within the historic town centre of Ansião, an existing house of some historical value presents itself on the front of the development area.

Our sight meets two distant architectures, separated not only by time, but also by the difference in its building approach. A symbiosis was sought between them, by respecting the existing house. This relationship was born so naturally that one is led to think that one could not exist without the other.

The terrain is delimited by adjoining walls and buildings. As such, the option was to create an inner yard, towards which all sections draw, assigning the house with an intimate character, living within, ensuring privacy. Therefore, the footprint was based not only of the local features, but also on the golden ratio. The rationale was that the human body is the most remarkable and obvious illustration of the golden ratio, and the human presence is the essential element in the definition of the house.

The quest for warmer colours and materials inside provides greater spatial comfort. Outside, setting off from pre-existing materials, the profile of the original house is highlighted and the same language kept in the new volume, thus providing a unified and uniform character to the entire intervention.

Project February 2015 – March 2016

Construction 2016 / 2017

Client Rosa Morgado & Leonel Morgado

Location Rua Doutor Domingos Botelho de Queirós, Ansião

Area 487m² Architecture Bruno Dias Arquitectura

Project Team Bruno Lucas Dias Humberto Lopes Joana Zuna Eugénia Gomes Building Company

Pireslar – Construção Lda. Carlos Miguel Mendes da Silva

Hugo Santos Silva

Bruno Lucas uploaded Casa Ansião through Add A Home.
Add your own project for the chance to be featured in Editor's Picks.


Posted By
  • Bruno Dias Arquitectura
  • Hugo Santos Silva

Get a Daily Dose of Design

Sign up for the Dwell Daily Newsletter and never miss our new features, photos, home tours, stories, and more.