Belluschi Addition

Oak Grove, Oregon
Location
  • Oak Grove, Oregon
  • Structure
  • House (Single Residence)
  • Type
  • Midcentury
  • Year
  • 1949
  • Square Feet
  • 2800
  • Lot Size
  • 2 acres
  • Bedrooms
  • 3
  • Full Baths
  • 2
  • This project page was created by community member Richard Brown Architect

    Designed in 1949 by Pietro Belluschi this Northwest style house sits adjacent to a stream in a 2-acre garden. The current owners asked us to design a new wing with a sitting room, master bedroom and bath and to renovate the kitchen. Details and materials from the original design were used throughout the addition. Special foundations were employed at the Master Bedroom to protect a mature Japanese maple. In the Master Bath a private garden court opens the shower and lavatory area to generous outside light.

    A majestic Japanese maple nestles against the Master Bedroom and adds vibrant color to the courtyard.

    Photo Courtesy of Richard Brown Architect

    A Dutch door is camouflaged in the home's board and batten siding. The Master Bedroom's private garden court gains privacy with the use of etched glass panels.

    Photo Courtesy of Richard Brown Architect

    The sitting room enjoys views towards the lush garden beyond.

    Photo Courtesy of Richard Brown Architect

    The renovated kitchen shines with new stainless steel counters, upgraded appliances and contemporary light fixtures. A new skylight adds natural light to the narrow space. The existing fireplace was exposed during the renovation, adding vintage brick texture to the wood cabinet surround.

    Photo Courtesy of Richard Brown Architect

    A low window frames the view of the garden's quiet fountain, set within a series of basalt boulders. Wood paneled walls and slate floors are in keeping with the home's original 1949 materials.

    Photo Courtesy of Richard Brown Architect

    The Master Bedroom features wide expanses of windows overlooking the 2-acre garden. The adjacent original wood "ventilator" hides a series of wood louvers that can be exposed or closed depending on the air flow need. The concrete floor features radiant heat, further visual warmth is supplied by the room's wood paneled walls and ceiling.

    Photo Courtesy of Richard Brown Architect

    The Master Bathroom addition opens to a private garden court. The room features timeless materials such as Fireslate countertops and Douglas Fir casework.

    Photo Courtesy of Richard Brown Architect

    The Master Bath incorporates a changing area with ample storage and a series of antique Japanese sliding screens.

    Photo Courtesy of Richard Brown Architect

    The new wing blends seamlessly with the original 1949 home, as it wraps around a majestic Japanese maple tree. The home, a prime example of Northwest Midcentury Modern architecture, adopts a muted color palette allowing it to coalesce with its natural surroundings.

    Photo Courtesy of Richard Brown Architect
    Posted By
    Richard Brown Architect
    @richardbrownarchitect
    Thoughtful, responsive architecture is our signature. We strive to create places, spaces, and relationships that last. www.rbarch.com
    Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
    The author will be notified whenever new comments are added.