Dwell’s Favorite 102 Outdoor Concrete Patio, Porch, Deck Design Photos And Ideas

The rear of the garage and studio is fitted with a slatted screen, which creates unique shadows on the stairwell and inside the unit. The outdoor room also benefits from views of the lake and is anchored by a two-sided, white brick fireplace.
Top 9 Gardens of 2020: The verdant spaces nominated for the Dwell Design Awards help enliven their biophilic homes.
The end of the pool now provides a much sleeker view. A studio also now tops the garage and provides additional living space which currently has a pool table handed down from Joey's father and is sure to be a hang out for the couple's boys as they grow up.
In Sunnyvale, California, architect Ryan Leidner cracked open a 1962 Eichler with a crisp remodel flush with foliage. He replaced the home’s vertical plywood facade with one-inch strips of American red cedar set at two depths. The rhythmic slats conceal a garage door that swings open on a hidden hinge. At the entryway, two massive panes of frosted glass shimmer with light and shadow from the atrium inside. Homeowners Isabelle Olsson and Matthaeus Krenn stand out front.
In their concrete-walled courtyard, Yuka and Aaron watch as twins Emerson and Jasper, daughters Maude and Mirene, and Alfie the dog play. The house is painted in Black Bean Soup by Benjamin Moore, a color in keeping with the period of the original architecture. The garden was designed by Lauren Hall-Behrens of Lilyvilla Gardens.
The upper floor terrace is the same width as the living room and kitchen. Large glass doors offer the opportunity to open the living room completely to the terrace.
On an undulating stretch of California coastline, a hidden guesthouse runs free of the grid. "The house is elemental," says project architect Dan Weber of Santa Barbara–based firm Anacapa, who collaborated on the project with designer Steve Willson. "We endeavored to make it out of materials that would wear and take on a patina over time, so they could feel like part of the landscape." Unfinished steel, board-formed concrete, and glass continue inside, where rich black walnut—used for ceilings, cabinetry, and furniture—provides an inviting contrast. "On a foggy day, you want that feeling of warmth around you," says Margaret. Brass fixtures complement the deep-hued wood.
The guesthouse hovers above the motor court. "The main area was broken up into four zones: the kids wing, the guest suite, the master suite, and the living-dining room and kitchen, which is a transition area, where public meets private," says Hawkins.
Sherbanuk (left) and Campbell sit by the outdoor fireplace, which adjoins the screened-in porch.
Sprawling across 2,500 square feet, the dwelling is divided into two zones. The open living areas are housed on the west side, while more private quarters—including a master suite—are sited on the eastern part of the house.
“The darker, midnight blue exterior paint color was used on all of the existing building elements to create more of a dynamic contrast with the new structure, which was painted white," says Ryan. Tomatoes, little gem lettuce, green beans, a tobacco plant, and a few strawberry bushes (tended by the kids) grow in the courtyard.
Perched on a 5,556-square-foot lot, the home offers a multitude of outdoor seating areas amongst a number of mature trees, providing a serene escape from the city.
A wooden picnic table is located off one end of the living room, creating a tranquil setting to enjoy alfresco dining while soaking up the sunshine.
The South Elevation provides complete transparency through the main level to established gardens beyond
Inspired by the surrounding landscape of chestnut trees, rocky hillside, and bubbling stream, Portuguese architecture firm 3r Ernesto Pereira chose to blend into, and take advantage of, the local geography rather than fight against it at this sleek, modern home near the coastal city of Porto. At a cost of €100,000 (approximately $125,000) and measuring about 140 square meters, this stunning, wood-and-glass retreat took about four months to construct.
A sunken conversation pit surrounding a fire pit sits adjacent to the pool in this semi-outdoor space at a home in Atlantic Beach, Florida.
A 26-foot-wide, 3-ton airport glass hangar door opens the living room to the Atlantic Ocean. The enormous structure was custom-made for the home, designed to raise at the touch of a button to let the ocean breeze permeate every corner of the home.
Throughout the day, light animates the limestone walls to various effects. “As the sun rotates around and is more oblique to the texture of the stone, it casts these wonderful shadows on it,” says Raike. “And you just get a real appreciation for the texture of the stone and the richness of the colors in it.”
All doors open up to the central courtyard of this single-story home.
Outside, a triangular saltwater pool overlooks breathtaking views.
A private terrace is an extension of the interior living spaces. A canopy provides protection while not interrupting the surrounding vistas.
Taking cues from this home's Japanese-influenced slatted screen, Hufft Projects applied a ring of ipe wood around the perimeter of this outdoor fire pit.
A cement slab and wood deck offer space for meals and stargazing. Sam built the furniture himself.
The rear of the house continues the same mix of materials as the front facade and includes a long, narrow pool.
The steel-and-glulam support system forms the covered corridor of the loggia.
The long standing-seam zinc roof extends over the pool to provide shade to the outdoor lounge.
The Pool House seen at night.
In the snug rear lounge, the banquettes are fitted with upholstery made by local artisans.
This 3,200-square-foot structure was assembled with a prefabricated foundation, concrete panel siding, and efficient built-ins, minimizing construction debris and toxins—such as concrete foundation tar—on the site.
Kay’s timeless, Scandinavian-style teak frame gives a nod to the classic French cane wicker—making it at home in both traditional and contemporary settings.
The 5,200-square-foot retreat is designed to look like a cluster of old barns upon first glance.
The outdoors are part of the cohesive design, embracing the vegetation, sites, and sunlight.
At Cuadra San Cristóbal, the water feature serves three purposes: as a drinking fountain for horses, as a reflection pond, and as a swimming pool for horses.
Much of the new building and interiors was constructed using natural material: cedar walls and ceiling linings, solid American oak joinery and floorboards, off-form concrete countertops and backsplashes, limestone and bluestone paving, and charred (Yakigugi) silvertop ash cladding.
The four-level, 2,690-square-foot home's oxidized copper elements almost blend into the surrounding greenery.
The living area features a Le Bombole ’07 sofa by Mario Bellini for B&B Italia, a Chieftan chair by Finn Juhl, and a rotating hanging stove by FireOrb. The poufs are by Tazi Designs.
A large porch projects out from the main building.
Birdsall and Atticus are seated on an ipe bench designed by Anna Boeschenstein; the stucco exterior cladding was matched to Cast Iron 6202 paint by Sherwin-Williams.
The grand indoor/outdoor terrace—with its killer view—is the focal point of the upper level.
Large boulders are given pride of place in the central courtyard.
Murren chose maintenance-free materials, such as Stepstone precast concrete pavers for exterior decks and river-rock-covered flat roofs. He recalls his neighbors’ astonishment and delight when “we went from a giant hole in the ground to a two-story house in just four days.”
A dramatic departure from your typical cabin on the lake, this unique retreat adds shades of black to a tiny island awash with local color. A modern brick outdoor fireplace, tall and slim, is flanked by Philippe Starck’s outdoor chairs for Kartell for cozy fireside seating.
This project sparks a conversation about the future of the relationship between urban development and the preservation of natural areas.
Torcuato House Pavilion - Besonías Almeida arquitectos

Whether it's a backyard patio, an infinity pool, or a rooftop terrace, these modern outdoor spaces add to the richness of daily life. Escape into nature, or get lost in city views. Wherever you are, let these outdoor photos take you somewhere new with inspirational ideas for yards, gardens, outdoor tubs and showers, patios, porches, and decks.