Dwell's Favorite 54 Living Room Bench Design Photos And Ideas

To add more space to her petite Florence apartment originally designed by Roberto Monsani, architect Silvia Allori incorporated fold-down furniture and storage into the white laminate walls that also support bookshelves.
Resting along the crest of a volcanic crater on the little-known island of Nisyros in the Aegean Sea, Villa Nemésis marries the mystique of ancient Greece with modern design.
In defiance of its oversized neighbors, this sustainable 753-square-foot home in Perth, by architecture firm Whispering Smith, maximizes its small footprint through built-in furniture and textures of concrete, reclaimed brick, tile, and white metal. Devoid of walls and doors, the streamlined spaces flow into one another, and connect to the ample rear courtyard.
The family cat, Rey, steps in front of the concrete fireplace in the living room. Floor-to-ceiling windows enhance the indoor-outdoor connection.
“Instead of using a typical frame system, we created frameless windows by burying aluminum channels into the floors and walls,” says Richard. “It kept our glazing budget much lower than normal.” The sofas feature custom upholstery by Inverse Project and HDM.
Each home that Wright designed was unique to its circumstances, and the Penfield House was no exception. Set on 30 acres in Lake County, Ohio, the 1950 home has taller ceilings and an elongated profile to accommodate the client Louis Penfield—who was six foot eight.
Warm wood accents form a common thread that connects each room.
Spaces are kept minimal to instill a sense of serenity. A Pilotta chair from Cassina is the only piece of furniture other than the built-in bench.
Located on a narrow site, Living Screen House by CplusC Architectural Workshop features a unique lap pool abutting a double-height social space. Living green wall screens to the front and side façades provide privacy.
The existing wood structure and ceiling of the former saloon were completely refinished, and the exposed rafters were painted white for a brighter and more spacious feel. The old windows, floors, and finishes were replaced to create consistency with the new house.
“An important part of the work was to design large common spaces, and to be able to receive a large number of people,” note the architects. “The common spaces are designed for the coexistence between family and friends.”
Inside Fallingwater on iconichouses.org
There are few people more serious and passionate about spa time than Singaporeans. ESPA is a luxury refuge with more than 100,000 square feet of dedicated spa space. The property offers cutting-edge treatments, saunas with lush views, crystal steam rooms, Turkish hammam provisions and a number of vitality pools.
A brick-inlay fireplace is set into a wall of glass.
The uninterrupted use of concrete throughout the interior creates a sense of fluidity between spaces.
The home's living room is a midcentury-inspired oasis.
A concrete block wall extends beyond the floor-to-ceiling glazing, creating a strong connection to the outdoors.
The corner of the living area is wrapped in glass.
The cabin's floor-to-ceiling windows offer an uninterrupted view of the great outdoors.
The architects dropped the floor of the lower level to create 10-foot-tall ceilings. The existing den and master bedroom now serve as a media room furnished with an Eero Saarinen table from Knoll, Bruno Hansen chairs, and an Original Timber Co. bench.
The minimalist living room includes built-in seating.
Built in the early 1970s, the house's kitchen, living, and dining areas were originally divided into three distinct zones. In order for this great room to flow as one, Klopf Architecture removed the glass doors and solid walls separating the enclosed atrium from the kitchen and living room.  A Herman Miller trade poster, Design Within Reach book tower, and IKEA sofa mingle in the space.
One of the highlights is the sleek, wood-burning fireplace.
Materials such as unpolished stone, used for the interior walls speak louder than statement furniture or décor.
The cabins are open to every patient connected to the hospitals regardless of disease group, and reservations are managed through a booking system.
From the main room, passageways lead to the bedroom and bathroom.
Wall Cabinet
A purposeful nook for storing coats and taking off shoes is lined with vertical subway tile. The brick floor elegantly meets the pistachio green tile floor, which helps to define the alcove from the main space.
Another cozy reading nook takes advantage of natural light.
"The language of the walls is consistent with the language of the cabinetry, so that there might be an elegant reading of each room, without the distinction of wall, cabinet, and furniture," says the firm.
A built-in bench seat with a skylight above it, and large drawers beneath provides a cozy area for reading in the sunlight, as well as storage space.
The Rush House at Sea Ranch followed the typical material palette of wood and glass; windows were located specifically so that they took advantage of views of the water and the surrounding landscape.
The view from the cave-like nook towards the courtyard.
Concrete floors keep the interior cool in the summer.
Upon entering the house, one immediately sees right through to the rear garden from the main corridor.
Beds are lofted above the kitchenette and large bench, and are accessible by wooden ladders.
Large sliding doors fully enable indoor/outdoor living.
The cabins—all designed in-house—sport a minimalist aesthetic, deliberately pared-down to let nature take the spotlight.
Thanks to a spacious bookshelf and plenty of seating, this vibrant area is an inviting spot to read and relax.
Builder Ross Percival helped finesse the finely tuned detailing that separates the internal slope from the rock outside (opposite). The Pedro wire stool is by Craig Bond for Candywhistle.
The concrete bench in the living area just past the kitchen is built into the sloping wall. The Pedro wire stool is by Craig Bond for Candywhistle.
In the living room, guests gather on a matching ebony sofa and daybed from Hudson and a pair of Jorge Zalszupin lounge chairs. An Yves Klein coffee table—filled with the artist’s signature International Klein Blue pigment— provides a vivid burst amid otherwise organic tones. The walnut-and-bronze cabinetry is a custom design.
Inspired by Russian and Finnish designs, the fireplace harvests hot air by sending it into the basement and radiating it into the room.
-
Tehachapi Mountains, California
Dwell Magazine : November / December 2017
High ceilings and clerestory windows fill the public rooms with light.
-
Tehachapi Mountains, California
Dwell Magazine : November / December 2017
Living room daybed and fireplace composition.
The home’s original living and dining rooms were updated with custom cabinetry and new fir floors. The living room sofa, coffee table, and lounge chair are from Blu Dot.
Designed by Frank Lloyd Wright and built in 1955, the Louis Penfield House is a 1,730-square-foot, residence in Lake County, Ohio, that has details like ribbon windows, “goutenjou” coffered ceilings, and a floating wooden staircase inspired by Japanese minimalism.
For this 780-square-foot apartment Hong Kong apartment, local practice MNB Design Studio used plywood, smart storage solutions, and tapped into the principles of origami to create a highly structured, minimalist home.
The studio's original wooden beams were left intact.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.