Dwell's Favorite 96 Living Room Rug Floors Design Photos And Ideas

Resting along the crest of a volcanic crater on the little-known island of Nisyros in the Aegean Sea, Villa Nemésis marries the mystique of ancient Greece with modern design.
Rug designer Nani Marquina and photographer Albert Font created their home in a peaceful corner of the Spanish island of Ibiza. In their living room is a pair of kilim-covered chairs by Philippe Xerri, a chest of drawers by Piet Hein Eek, and a handmade Tunisian rug that provides bursts of color amidst the overall color scheme of white, ecru, and cream.
The living area features a weathered metal fireplace, warm wood furniture, and travertine floors sourced by Destefano Marble & Granite.
All of the exterior furnishings are from Fermob. The wood-burning fireplace anchors the open living-dining space.
After searching for the perfect plot of land on which to build their dream home, a couple instead opted to purchase a "Rummer" home -- a typical example of a low-key midcentury modernist house constructed by a local developer, Robert Rummer, in the 1960s. The five-bedroom, 2,400-square-foot post-and-beam house was strongly reminiscent of California Eichlers, and exemplified the couple’s ideal layout, but was in serious need of a major renovation. The revamp maintained the great expanses of glass, wide-open interiors, and indoor-outdoor living, and added new white concrete floors installed, fixed the radiant heating, updated the kitchen and bathrooms, and new landscaping.
In the living area, sofas and a chair by Piero Lissoni for Cassina join a floor lamp by Michele de Lucchi for Artemide.
In the living room, the custom sectional is from Village Interiors and the rug is from Turabi Rug Gallery.
The dining room features a tongue-and- groove Douglas fir ceiling. Original built-ins include a mahogany bench anchored between cabinets whose fronts tilt at the house’s signature 15-degree angle.
The master bedroom, previously a little dormer, has been expanded to include a massive corner window that captures the Golden Gate Bridge, Bay Bridge, and Richmond Bridge on clear days. A rug by Aelfie Oudghiri for CB2, wool-wrapped pouf by CB2, and vintage chaise by Maarten van Severen creates an impressive lounge area.
Each home that Wright designed was unique to its circumstances, and the Penfield House was no exception. Set on 30 acres in Lake County, Ohio, the 1950 home has taller ceilings and an elongated profile to accommodate the client Louis Penfield—who was six foot eight.
What was once a poorly planned floor plan has transformed into open, brightly lit living spaces at the hub of the home.
The sectional is from Dellarobbia, and the leather chair is the Toro Lounge Chair from Blu Dot. Annie Wise sourced the rugs and accent pillows.
A leather sofa, brass floor lamp, and wood coffee table in Carter's work studio.
Edgeland House, built on a cliff-top lot in Austin by architect Thomas Bercy for lawyer and writer Chris Brown, is topped by a living roof that helps it blend into the landscape. The concrete, steel, and glass house is divided into two distinct public and private halves.
The uninterrupted use of concrete throughout the interior creates a sense of fluidity between spaces.
The couple purchased the living room’s H.W. Klein chairs with the house. Another existing piece was the mezzanine’s daybed, designed by Peter Hvidt and Orlando Mølgaard Nielsen. An original floating staircase leads to the mezzanine and then up to the second floor. The open, straight-forward spaces speak to one of Christian’s guiding principles: “Simplicity is the key,” he says.
A Pluto Chandelier from One Kings Lane hovers over the relaxed seating area, complete with leather swivel chairs from Bed Bath & Beyond.
White brick walls provide a textured backdrop for light and shadows to play.
The home's living room is a midcentury-inspired oasis.
A concrete block wall extends beyond the floor-to-ceiling glazing, creating a strong connection to the outdoors.
All of the lights are equipped with dimming mechanisms, and they emit a honey-hued glow to create a sense of warmth.
The corner of the living area is wrapped in glass.
The minimalist living room includes built-in seating.
Vintage, one-of-a-kind light fixtures are featured throughout the home. This living room hosted a Target photoshoot last fall, also styled by Emily Henderson.
The main level living space of Industrial Farmhouse by Christopher Simmond Architect Inc. is a transparent social hub for viewing the rural landscape. The house is situated to optimize views, as well as protect occupants from the blazing summer sun and stiff winter winds.
The living area features Roche Bobois furnishings and a rug made from the farm’s sheep wool. Not pictured is the central fireplace built of locally quarried stone.
The Ori Cloud Bed fits perfectly into the wooden baffles of the canopy above. The back cushions of the sofa turn into a headboard when the bed is lowered.
Architect Barbara Hill sits on a Casalino chair from Design Within Reach in the living room; on the wall is Quivers, a sculpture by her daughter, Claire Cusak. Collaborator George Sacaris made the stump table.
The curve of the Mesh Mould wall creates a snug nook for the living room.
The living room in the "Baller Jawn." The living room console is from Leeward, and the light fixture is from Noevara. The sling chairs are by Noevara in collaboration with True Hand, and the framed artwork is from Megan Biddle.
At the far end of the living room, an old armoire—an inherited family heirloom—stands as a sober counterpoint to all the sleek Italian contemporary design in the five-bedroom house.
Materials such as unpolished stone, used for the interior walls speak louder than statement furniture or décor.
#livingroom #interior #modern #architecture #modernarchitecture #minimal #indoor #outdoor #indooroutdoor #SaarinenWombChair #wombchair #Knoll #Eames #Eameschair #chair #RoomandBoard #Wohlert #pendantlights #LouisPoulsen #NewHaven #Connecticut
From the main room, passageways lead to the bedroom and bathroom.
The bright and airy interiors are a mix of lightly colored oak floors juxtaposed again dark fixtures and exposed steel beams.
Another cozy reading nook takes advantage of natural light.
The Slow offers much more than boutique accommodations, steeping guests in a curated experience that blends art across several disciplines. The brainchild of George Gorrow, the designer behind streetwear label Ksubi, and his wife Cisco, a model, The Slow combines art, fashion, music, and food for an immersive experience that blends Indonesian and contemporary surf cultures.
SysHaus completed their first project—a 2,217-square-foot, single-story home in  São Paulo—in collaboration with local architecture studio Arthur Casas Design, who was responsible for the furniture selection, utility systems, finishes, and interior accessories.
The futuristic fireplace, designed by Engels, is flanked by a BeoLab 20 speaker by Bang & Olufsen.
Materials enhance this natural connection, reflecting the silvery hues of the overcast sky of the Pacific Northwest and tying the building to the forest floor.
Oak floors, neutral furnishings, and an area rug by Han Feng for Tai Ping warm the office, as does the view of surrounding treetops. “You really feel as if you’re in the canopy,” says architect Takashi Yanai. A vintage Louis Vuitton trunk serves as a coffee table.
The Rush House at Sea Ranch followed the typical material palette of wood and glass; windows were located specifically so that they took advantage of views of the water and the surrounding landscape.
If they aren’t at the cocktail-fueled Evening Bar, chances are guests are hanging out in the “living room”—at least until the beer hall Brakeman and fried chicken joint Penny Red’s open.
Martin and Katz plastered over the stucco finish of the fireplace wall with soft gray Venetian plaster.
In the living and dining area of Jean Risom's Block Island family retreat, mostly vintage Risom furnishings share space with a few new additions, the view facing north is framed by the wall of glass.

Photo by: Floto + Warner
In the main living area, designer Delta Wright of Curated paired vintage finds with the owners’ existing furniture. The lighting, including the Ukiyo G ceiling light by Manuel Vivian for Axo Light, is from Lumens. Photo by Coral von Zumwalt.
Laurier Blanc acrylic glass Hekla Side Table & Stool, embedded with burnt wood truck, with accents of resin, compliments the Taylor Forest club chair, beneath the Amir Zaki waterfall photograph.
“We designed a column-free interior space for the entire upper floor, indoor and outdoors, to connect the spaces. This structural approach, which includes outdoor space in the span of a roof system, is unusual. The seven sliding glazed panels at the rear and corner of the house allow it to open up onto large exterior spaces,” says McLeod.
The neutral color palette was carried over to the interior design, a collaborative effort between Connie Wone, the senior interior designer at Swatt Miers Architects, and Elisa Chambers of Snake River Interiors.
Expansive glazing provides continuous visual connections to the outdoors.
"Blue and white tones came up very often during our conversations, and the fact that the property was sitting right on the ocean made it feel like a good fit for their vision," adds Audrito.
Villa K enjoys stunning views of the nearby Atlas Mountains.
Stadt Architecture’s Christopher Kitterman transformed a generic studio in Chelsea into a bright one-bedroom apartment for Vancouver couple Dale Steele and Dan Nguyen. The living room features a Hans Wegner GE290 lounge chair upholstered in leather by Spinneybeck, a round rug and Cobble Hill Adams sofa from ABC Carpet & Home, a Pedrera coffee table by Gubi, and a Bob side table by Poltrona Frau. An automated lift raises a TV from inside the custom millwork under the window. Acid-etched tempered glass doors lead to the bedroom.
"We are able to...take full advantage of the northern orientation, introducing passive solar design techniques, which allows the design to maximize its thermal efficiency," says MODO founder Michael Ong.
Upon entering the house, one immediately sees right through to the rear garden from the main corridor.
Rather than opting for the schematic, open-plan design of the renovated Queensland worker's cottage, the formalized living, sitting, and dining areas are compartmentalized; each room is dedicated to their function.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.