k
Collection by Kelly Dawson

You'd Never Guess That This Warehouse-Turned-Home Stores an Entire Vintage Car Collection

Like
Comment
Share

A family of three—and their six vintage American cars—all find their home within this historic 4,500-square-foot building.

Principal architect Andrew Simpson and his namesake firm were tasked with preserving the architectural past of a Melbourne neighborhood while making space for a family's modern home. His clients, a couple who owns a stainless steel fabrication business, decided to relocate to the North Fitzroy suburb of Melbourne, Australia, for the city’s vibrant culture. Like many older parents, they also brought along their grown-up daughter in the process. Simpson understood that more and more adults were living with their parents, and he wanted to create an inclusive property that provided enough autonomy to each member of this redefining clan. He found that opportunity in a gargantuan space that had never, in fact, been a home. A 19th-century warehouse within a residential neighborhood had previously held a jam factory, an engineering consultancy, an advertising agency, and an aerated water factory, but it had never been a place where a family gathered for dinner or awoke from their beds. “The project was designed to take advantage of the existing building’s fabric as much as possible,” Simpson says. “Minimal interventions were made into the existing floors, walls, and roof structure, thereby allowing for a very efficient use of materials.” The family can be alone together in a house that has a long history of flexibility.

“The building is listed as a building of individual heritage significance,” architect Andrew Simpson says of this...
“To draw light and ventilation into what was a poorly oriented and deep footprint, an extensive number of operable...
“The fact that the external walls were built to the site’s boundary led to the solution of skylights as the one of the...
The kitchen, which also features an oven by Miele, is separated from an outdoor deck by an A14 sliding door by Centor.
“A high-performance, heavily tinted glass was used within the skylights’ double-glazed units to reduce summer heat,”...
Although little was done to alter the building’s original form, the firm did demolish an extension that was the site of...
Simpson wanted the design to capitalize on the original floor plan’s abundance of space, but he also hoped to bolster...
“A critical aspect of the project was the incorporation of natural light and ventilation within a broad footprint,”...
The owners are car collectors, especially of “vintage American Mustangs,” Simpson says, so a nearly 23-foot-wide garage...
Comments
Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
The author will be notified whenever new comments are added.