d
Collection by David Rudin

With a Bright Plywood Extension, This May Be the Least Stuffy Victorian Ever

Like
Comment
Share

Prism-like wood and glass panels replace a musty conservatory in Dublin.

In Victorian homes, conservatories were originally meant to be sources of light and connection with the outdoors. But what if they didn’t bring in enough light? In Dublin, Ireland, NOJI Architects designed an extension that replaced a Victorian home’s gloomy, old conservatory. Built out of plywood beams arranged in a diagonal grid form and filled with bespoke fittings by OIKOS Furniture, the extension houses an open-plan kitchen and dining area that is bathed in light. The plywood structure, which was partially prefabricated, minimized cost as well as the environmental impact of on-site installation.

The façade of the two-story Victorian home remains unchanged, hiding the extent to which its opposite end has been...
The rear extension, which replaced a somber conservatory, is composed of a series of intersecting triangular planes...
A custom OIKOS Furniture window seat is nestled between the extension’s large windows and its latticework structure.
NOJI’s extension houses a brand new kitchen that is anchored by Oikos Furniture cabinetry and a basalt volcanic stone...
Abutting the kitchen, the owners’ existing dining chairs, table, and bench have found a new home beneath the...
Outside of the extension, the Victorian house’s interior appears largely unchanged.
Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
The author will be notified whenever new comments are added.