Villa Leichhardt

Sydney, New South Wales, Australia
Location
  • Sydney, New South Wales, Australia
  • Structure
  • House (Single Residence)
  • Type
  • Modern
  • Square Feet
  • 1150
  • This project page was created by community member WILLIAM TOZER Associates

    Inspired by the humanist modernism of Alvar Aalto, the project features brick, and black-stained and natural timbers. A black paint finish to the existing house visually connects the old and new building vocabularies. A flat roof hangs over both the new extension and a preserved wall of the original house, separated by a high-level band of frameless glazing. The design strategy of the new building to the rear continues into the existing interior, with a progressively lighter touch as it moves toward the front of the building. Brick paving to the garden continues into the interior, blurring the threshold between inside and out. The bathroom is articulated as a pod sitting inside the building, and a glazed ceiling panel bringing borrowed natural light into the shower area. The scheme creates a framed view of the original interior, presenting its pressed tin ceilings and walls as a found object.

    Looking from the open-plan dining area, through the kitchen to to the new living space, one gets views of the tree canopy through a high-level band of frameless glazing.

    Photo Courtesy of WILLIAM TOZER Associates
    Photo Courtesy of WILLIAM TOZER Associates

    The continuity of the brick floor finish from outside to inside lends an exterior quality to the new living space, and a room-like quality to the terrace.

    Photo Courtesy of WILLIAM TOZER Associates

    Variously finished in brick and timber, the scheme incorporates three interior levels and two exterior levels, heightening the sense of the landscape extending inside the building and vice versa.

    Photo Courtesy of WILLIAM TOZER Associates

    Variously finished in brick and timber, the scheme incorporates three interior levels and two exterior levels, heightening the sense of the landscape extending inside the building and vice versa.

    Photo Courtesy of WILLIAM TOZER Associates

    A white pod stops short of the full ceiling height, incorporating kitchen appliances and storage, and accommodating the bathroom.

    Photo Courtesy of WILLIAM TOZER Associates

    Inside the white pod, the white-tiled bathroom is top-lit by a glazed panel bringing in borrowed natural light from the high-level glazing in the kitchen.

    Photo Courtesy of WILLIAM TOZER Associates

    The original building is treated with a black paint finish to set up a visual relationship with the black glass and stained timber of the modern addition.

    Photo Courtesy of WILLIAM TOZER Associates
    Photo Courtesy of WILLIAM TOZER Associates
    Photo Courtesy of WILLIAM TOZER Associates

    The continuity of the brick floor finish from outside to inside lends an exterior quality to the new living space, and a room-like quality to the terrace.

    Photo Courtesy of WILLIAM TOZER Associates

    A white pod stops short of the full ceiling height, incorporating kitchen appliances and storage, and accommodating the bathroom.

    Photo Courtesy of WILLIAM TOZER Associates
    Posted By
    w
    WILLIAM TOZER Associates
    @williamtozerassociates
    Headquartered in London, England—working in UK, USA, Australia and New Zealand
    Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
    The author will be notified whenever new comments are added.