Collection by INTERSTICE Architects

TreeHugger

Like
Comment
Share

The project, from its initial discourse, forced the project stakeholders to reframe sustainability beyond LEED standards to encompass the ecological context of the island: its unique energy needs, its rain forest climate, the riparian flood plain, harsh weather conditions and local materials that would define the project and its ambitious goals. An ecological or “eco-systemic” thinking emerged as the basis for the project’s critical approach. A strict energy independence for the home itself was a given, calling for a 7.5 K photo voltaic array, electric boilers, LED fixtures, and radiant heating throughout, permitting “off grid” habitation through the frequent blackouts caused by storm conditions. From there the design brief went deeper into local materials, their maintenance and long term weathering capacities, and to the embodied energy in each. Sustainability was integrated from the small scale of engineered flooring, fiber reinforced concrete, and monolithic plastic paneling, to the macro scale of exposed fly-ash concrete, and Douglas fir cladding, and overall deployment of structures and systems.

The building was designed in deliberate harmony with the complex riparian ecosystem, its cycles and re-establishment patterns, in order to leverage the site’s qualities in a careful and sensitive manner to ensure the project long-term stewardship of the site and waterfront. The low profile vegetated Sea Wall was built completely from local stone and, in collaboration with the Federal Oceans and Fisheries Department, was carefully engineered to counteract coastal erosion by building up the existing littoral zone and beachfront while eventually being subsumed and forming part of the existing Natural Boundary.

The Main house is clad in the local Douglas fir with deep protective eaves, stained grey to match the sun-bleached...
The geometric dwelling acts as two organically interconnected frames, one mineral and one of wood which float above a...
Douglas Fir tree threads though the house.
We selected the site with the client for its 400 year-old Douglas firs and its proximity to the rugged coastline.
Preserving these majestic trees and pristine coast became a departure point for the siting strategy and formal language...
Vehicles are confined to the road "pad" which is protected by the elevated guest house volume.
two interconnected buildings protect and reinforce the stand of giant firs while accommodating a hybrid program.
From the street a vegetated drive bridges the site to the vehicular "pad".
The main house is clad in the local Douglas fir with deep protective eaves, stained grey to match the sun-bleached...
The main house is clad in the local Douglas fir with deep protective eaves, stained grey to match the sun-bleached...
View from the beach at low tide.
The dwelling acts as two organically interconnected frames, one mineral and one of wood which float above a virtually...
The minimal bedroom reflects the raw material palette of glass, concrete, wood, and Corten steel.
The pale blue of this bathroom in the main house creates a peaceful, serene atmosphere. #paleblue #bathroom #color...
Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
The author will be notified whenever new comments are added.