The Pool House

Randwick, New South Wales, Australia
Location
  • Randwick, New South Wales, Australia
  • Structure
  • House (Single Residence)
  • Year
  • 2013
  • This project page was created by community member Luigi Rosselli Architects

    The wraparound swimming pool plays the starring role in these alterations and additions and becomes the architectural pivot that binds one hundred years of history. The organic two-storey pool house addition at the back of a single storey 1910 cottage is surrounded by a swimming pool and the water is the focus that holds the two distinct sections of the house together.

    By extending the front veranda out to the side of the original cottage it provides a tandem carport, reinforcing the street presence and proportions. Old building techniques were adopted to construct this section, while at the rear cantilevered technology, motorised sliding louvre screens and large plate glass windows give this house a very liveable, comfortable addition The substantial cantilevered first floor master bedroom provides shade and a rainproof cover to the outdoor terrace, an elliptical stair connects the old and the new: the first floor bedrooms and the ground floor spaces.

    Design Architect: Luigi Rosselli & Carl Rutherfoord
    Project Architect: Carl Rutherfoord

    Builder: Moulds Construction

    Structural Consultant: Rooney & Bye Pty Ltd

    Joiner: Kitchen Trend

    Landscape Architect: Will Dangar

    Photography: Justin Alexander

    Appearing as a floating houseboat, the two story new building is surrounded by water. The verandah/carport is also new but detailed with traditional exposed rafters and ceiling lining boards, to complete the original verandah.
    © Justin Alexander

    Photo Courtesy of Luigi Rosselli Architects

    Appearing as a floating houseboat, the two story new building is surrounded by water. The verandah/carport is also new but detailed with traditional exposed rafters and ceiling lining boards, to complete the original verandah.
    © Justin Alexander

    Photo Courtesy of Luigi Rosselli Architects

    The glazed ground floor living space plays hide and seek with the sun and the swimming pool. Motorised sliding shutters can provide the adequate privacy and solar control. L.S.S.A. (A.C.D.C.), the louvres contractor, applied new technologies to these remote controlled screens.
    © Justin Alexander

    Photo Courtesy of Luigi Rosselli Architects

    The Emperor Adrian, built his Villa Adriana studio surrounded by a swimming pool as he used to train and swim around the studio as a daily routine. Short of the loop this ‘C’ shaped pool allows safe supervision of young children and maintains a fresh cool atmosphere around the house.
    © Justin Alexander

    Photo Courtesy of Luigi Rosselli Architects

    The first floor bedrooms cantilever towards the backyard, being larger than the ground floor living spaces. The two rectangular volumes are shifted, each with different wall constructions: very glazed and open downstairs, and closed upstairs. The bedrooms have two sliding shutters, manually controlled.
    © Justin Alexander

    Photo Courtesy of Luigi Rosselli Architects

    Glass Mosaic tiles give a natural shimmer to the water, similar to a pebble lined freshwater lagoon. Reflections on the soffits and ceilings provide unique light effects.
    © Justin Alexander

    Photo Courtesy of Luigi Rosselli Architects

    Western Red Cedar ceiling and Blackbutt decking mirror the irregular back elevation. A fully transparent outdoor table chairs and a concrete BBQ break the timber symmetry.
    © Justin Alexander

    Photo Courtesy of Luigi Rosselli Architects

    The Master Bedroom back elevation is intended to direct the windows away from the side neighbours.
    © Justin Alexander

    Photo Courtesy of Luigi Rosselli Architects

    By dividing the first floor walls in three strips, the horizontality is reinforced; a lower structural spandrel below the windows, finished with an acrylic white render, a middle window strip with timber shutters and timber “log cabin” weatherboards, and an upper roof edge also finished with an acrylic render.
    © Justin Alexander

    Photo Courtesy of Luigi Rosselli Architects

    To maintain the wealth of the turn of the century ornaments and details takes some skill. Repairing and adapting the old features are continuously threatened by the easy way out approach of removing them. Fortunately the builder had valued tradespersons that never found any tasks too difficult.
    © Justin Alexander

    Photo Courtesy of Luigi Rosselli Architects

    The pool is always present, in this case from the new windows of the play room.
    © Justin Alexander

    Photo Courtesy of Luigi Rosselli Architects

    Fully recessed window frames provide total transparency. The engineered oak floor is flush with the window frame.
    © Justin Alexander

    Photo Courtesy of Luigi Rosselli Architects

    The stained timber louvres of the shutter cast stripy shadows.
    © Justin Alexander

    Photo Courtesy of Luigi Rosselli Architects

    Linking the old house to the new is the spiral storage stair. The joinery to the right is a wine store.
    © Justin Alexander

    Photo Courtesy of Luigi Rosselli Architects

    A ribbon of white plaster is finished with enamel paint to protect it from children’s finger prints.
    © Justin Alexander

    Photo Courtesy of Luigi Rosselli Architects

    The elliptical stair has “balanced treads”, each tread originated from a moving centerpoint, providing an organic but natural and regular ascent
    © Justin Alexander

    Photo Courtesy of Luigi Rosselli Architects

    A custom made light floats in an airy space, ‘S’ wave sheer curtains blowing in the wind.
    © Justin Alexander

    Photo Courtesy of Luigi Rosselli Architects

    The joinery by Kitchen Trend with a toughened glass window as a splashback.
    © Justin Alexander

    Photo Courtesy of Luigi Rosselli Architects

    Delicate detailing of the stone makes it float above the stained timber body of the island. This emulates the cantilevered first floor additions outside.
    © Justin Alexander

    Photo Courtesy of Luigi Rosselli Architects

    Bronze accents and handmade encaustic tiles from Europe.
    © Justin Alexander

    Photo Courtesy of Luigi Rosselli Architects
    Posted By
    Luigi Rosselli Architects
    @luigirosselli
    Australian based, this practice has a humanist approach to architecture and design, not eager to win awards, but always to instil good design and humane architecture that develops affinities, creating sympathetic buildings that flow and appeal. Working from the top floor of a converted Sydney warehouse, they are a team of architects and interior designers under the guidance of Luigi Rosselli and his three decades of international experience in Milano, Switzerland, New York and Sydney. Renowned for their houses, residential architecture, adaptive re-use and heritage designs, the studio has worked on a very wide range of projects: from offices to factories, from libraries to wineries, from childcare to chapels. Luigi Rosselli Architects is a carbon neutral practice applying sustainable building practises, as demonstrated by their expertise in rammed earth, air-conditioning-free spaces and energy efficiency. The humanist and environmental principles apparent in their projects has attracted a variety of clients, from the top achievers of Australian society to the penniless artist, with a variety of locations and briefs, resulting in a continual renewal of design solutions. Welcome to this showcase of their projects and please check back regularly as it will get better and better. # residential architecture # green # Sydney # rammed earth # contemporary # alterations and additions # adaptive re-use # award winning
    Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
    The author will be notified whenever new comments are added.