b
Collection by Bercy Chen Studio

The Peninsula Residence

Like
Comment
Share

The Peninsula Residence on Lake Austin has a north-south orientation opening up the house to a beautiful lakeside setting—a reveal similar to that of unrolling a three dimensional Chinese scroll. To mitigate the western exposure, an extensive shading strategy was employed, blocking 85% of heat gain without hindering views.

Through the use of glass, steel, detailing, and light the home has been adaptively reinvented. Reflection, translucency, color, and geometry conspire to bring natural light deep into the house.

A new solarium, green roof, and pool are tuned to interact with the natural context. Exterior materials and refined detailing of the roof structure give the volume clean lines and a bold presence, while abstracting the form of the original dormers and gable roof. Further connecting the home to its site, the roof begins to dissolve where a glass-clad chimney and slatted wood screen stand in relief against the sky.

Comments
Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
The author will be notified whenever new comments are added.
Dwell Life © 2016Download our iOS App

Join us and discover, create, and collaborate with the Dwell community.

Log in