Collection by Nardi Associates LLP

SFO International Tech. Center

Like
Comment
Share

The modern city has become a vessel that carries a variety of societal functions that generate engagement with the city’s fabric in various levels. The SFO technology center in Burlingame stands as a manifestation of urban design strategy that enhances social activity, while maintaining a sustainable and user friendly agenda.
The location of the project provides a significant node relationship between the cityscape and the aquatic environment of the San Francisco Bay. The harmonious articulation between open public spaces and open private spaces creates a seamless integration of the bay front and reinforces its visual connection with the city’s urban fabric, by maximizing the outdoor spaces in direct connection with the San Francisco Bay and by creating an opening that is exceeding 50% of the linear frontage along Bayshore Hwy.

The uses located at the Ground Floor (retail, restaurant and an office/commercial space such as a bank or health facility) will encourage pedestrian traffic while favoring exposure to the Bayshore Hwy frontage.

The articulation of the project creates a visual relationship between the local site conditions and the more global context, by invoking the existing bridges that are representative of the Bay area.

Finally, the buildings architectural expressions (environmental screens, roof solar panels, cross ventilation, green walls, gray water recycling, etc.) are supporting to create a substantial, sustainable complex.

•The Mixed-use complex is located next to SFO Airport, facing the San Francisco Bay.
• To maximize the connection to the bay, a view corridor is created by carving out an opening exceeding 50% of frontage along Bay shore Hwy.

•The mass of the building is stepping down at both ends making it less imposing as well as providing large terrace area and abundant daylight for the upper floors.

•Retail, Restaurant and an office/commercial space are located at the Ground Floor to encourage pedestrian traffic and exposure to the Bay shore Hwy frontage.

•The landscaped central courtyard contains outdoor semi-covered gathering areas with fire pits surrounded by translucent walls to avoid interruptions to the Bay view corridor.

•The building facade is proposed to be covered with a glassy Photovoltaic Panels, in addition to the solar panels to be installed on the roofs, to provide enough energy for all public areas, water fountains and enclosed circulation spaces.

•The landscape will be 100% drought-tolerate plants to be sensitive to the State water issue.

Please follow our Facebook and Instagram for updated information.

SFO ...
SFO- Close up...
SFO Rendering - Rear...
SFO Rendering -...
Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
The author will be notified whenever new comments are added.

Get a Daily Dose of Design

Sign up for the Dwell Daily Newsletter and never miss our new features, photos, home tours, stories, and more.