Santa Cruz Strawbale

Our clients wanted to push the ecological envelope while providing a fun, comfortable house for their family of six, along with a second unit for rental or aging parents. Combining cutting-edge mechanical technology with natural building techniques, passive solar strategies, and locally sourced elements, this house is designed for net-zero energy and minimal carbon footprint.

Arkin Tilt Architects uploaded Santa Cruz Strawbale through Add A Home.
Add your own project for the chance to be featured in Editor's Picks.
Straw-bale walls wrap the north and west, while the wood framed south wall opens up to the sun, bringing daylight deep into the living space via extensive glazing. © www.edwardcaldwellphoto.com Photo  of Santa Cruz Strawbale modern homeView Photos

Straw-bale walls wrap the north and west, while the wood framed south wall opens up to the sun, bringing daylight deep into the living space via extensive glazing. © www.edwardcaldwellphoto.com

Internal bridge leads to master bedroom & overlooks dining area. © www.edwardcaldwellphoto.com Photo 3 of Santa Cruz Strawbale modern homeView Photos

Internal bridge leads to master bedroom & overlooks dining area. © www.edwardcaldwellphoto.com

The spacious, naturally ventilated 2-story dining space is accentuated with the natural branching of a madrone tree. © www.edwardcaldwellphoto.com Photo 4 of Santa Cruz Strawbale modern homeView Photos

The spacious, naturally ventilated 2-story dining space is accentuated with the natural branching of a madrone tree. © www.edwardcaldwellphoto.com

Playful upstairs bathroom with recycled glass Vetrazzo countertop. © www.edwardcaldwellphoto.com Photo 7 of Santa Cruz Strawbale modern homeView Photos

Playful upstairs bathroom with recycled glass Vetrazzo countertop. © www.edwardcaldwellphoto.com

A built-in bench off the upper hall marks the entry below. Exposed framing maximizes the storage and display possibilities. © www.edwardcaldwellphoto.com Photo 8 of Santa Cruz Strawbale modern homeView Photos

A built-in bench off the upper hall marks the entry below. Exposed framing maximizes the storage and display possibilities. © www.edwardcaldwellphoto.com

Get a Daily Dose of Design

Sign up for the Dwell Daily Newsletter and never miss our new features, photos, home tours, stories, and more.