Collection by pulltab

pulltab - east 7th street

Like
Comment
Share

Located on a beautiful tree lined street in the East Village, the owners of this fourth and fifth floor duplex apartment retained pulltab to create a unique living environment for a young family of four.

The architectural scope includes a full trade renovation of the 2,400 square foot apartment along with interior design services including the selection of furniture and lighting, from both past and current designers, along with a custom built-in 12' floating credenza and an upholstered entry bench.

The apartment retains its original split-level section with a double height living/dining area, an open kitchen with center island, a 4th floor sunken office and three bedrooms with separate baths.

In beginning the design process, initial conversations revolved around inspirational modern masters such as Geoffrey Bawa, Carlo Scarpa and Richard Neutra. Based on these conversations it was apparent that the design should create a warm and modern living space with unique hand crafted detailing from materials such as stained concrete, black walnut, architectural bronze, steel and finishes including active patinas, modernist colors and high gloss lacquer surfaces.

The heart of the new design centers around the living/dining areas. As part of the architectural construction, a cantilevered dining pod was built, extending from the 5th floor slab. On the outside surface of the 'pod', a custom garden wall was installed with the intent of creating a focal point with a slightly mysterious quality.

In combination with the vertically planted wall a low (5" tall) 12’ long reflecting pond, custom fabricated from folded steel sheets, was placed below. The trough functions both as a means to capture water droplets, from the concealed irrigation system above, and also allows for a calming indoor water garden, complete with colorful goldfish.

Located on the east wall of the space is a new double height wall panel insertion, assembled from painted furniture grade plywood. These panels, both fixed and functioning, are separated by a 1/4" reveal. The design of the panel system adds both texture and interest and most importantly a sense of scale to what was originally an overwhelming flat surface.

Several of the individual panels, denoted by custom routed hand pulls, open to reveal (from right to left) a small chess table, a large 42" x 96" claro walnut veneer dining table with bronze inlay and a fold down illuminated bar with glass shelving.

To delineate the function of each panel, three colors (selected from the RAL color chart) an orange, a yellow and a blue were chosen. These colors add an active layer to the space while tracing their connection back to Piet Mondrian's benchmark composition paintings from the 20’s and 30’s.

Comments
Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
The author will be notified whenever new comments are added.
Dwell Life © 2016Download our iOS App

Join us and discover, create, and collaborate with the Dwell community.

Log in