pool house

Before tackling the house, the couple converted the garage into a separate work space with a long, linear window that echoes that in the main house.
Before tackling the house, the couple converted the garage into a separate work space with a long, linear window that echoes that in the main house.
The couple planned out all of the exterior landscaping themselves. "[It was] painstaking, the time spent measuring," says Emily.
The couple planned out all of the exterior landscaping themselves. "[It was] painstaking, the time spent measuring," says Emily.
Now, there are two different seating areas off the back of the house, rather than facing the driveway and neighbor as they did before.
Now, there are two different seating areas off the back of the house, rather than facing the driveway and neighbor as they did before.
The new bathroom has Cle tile and custom limestone sinks that Emily found in a chance search online. "Marblebasinhub.com. They have incredible, incredible sinks," she says.
The new bathroom has Cle tile and custom limestone sinks that Emily found in a chance search online. "Marblebasinhub.com. They have incredible, incredible sinks," she says.
A highlight of the overhaul is the floor-to-ceiling glass on the north side, which includes a five-panel bifold door. The door opens to the couple’s favorite area of the house, the backyard. The deck is shaded by the cantilevered roof, and Ren planted drought-resistant brush amid the existing oak trees.
A highlight of the overhaul is the floor-to-ceiling glass on the north side, which includes a five-panel bifold door. The door opens to the couple’s favorite area of the house, the backyard. The deck is shaded by the cantilevered roof, and Ren planted drought-resistant brush amid the existing oak trees.
Floor plan of Aegean Pool House by Lake|Flato Architects.
Floor plan of Aegean Pool House by Lake|Flato Architects.
The home is partly inspired by Pritzker Prize-winning Australian architect Glenn Murcutt's Arthur and Yvonne Boyd Education Centre. "It is a compound of rural retreat buildings with monastic-like sleeping quarters," says Yuan. "It was inspirational in thinking about the integration of structure with spatial organization."
The home is partly inspired by Pritzker Prize-winning Australian architect Glenn Murcutt's Arthur and Yvonne Boyd Education Centre. "It is a compound of rural retreat buildings with monastic-like sleeping quarters," says Yuan. "It was inspirational in thinking about the integration of structure with spatial organization."
A dramatic, 80-foot-long pool and spa runs beyond the building along the north edge, as the site slopes down to the lake.
A dramatic, 80-foot-long pool and spa runs beyond the building along the north edge, as the site slopes down to the lake.
Materials are inspired by the region: the exterior pine siding references the color of nearby pine tree bark, and rip rap-filled basins highlight the iron ore found in East Texas.
Materials are inspired by the region: the exterior pine siding references the color of nearby pine tree bark, and rip rap-filled basins highlight the iron ore found in East Texas.
A built-in fire pit and sunken lounge seating offer a comfortable area to sit fireside. The built-in furniture references the interior design, creating a harmony between indoor and outdoor spaces.
A built-in fire pit and sunken lounge seating offer a comfortable area to sit fireside. The built-in furniture references the interior design, creating a harmony between indoor and outdoor spaces.
The home has been designed to encourage engagement with the outdoors, with the majority of the living spaces located outside, including the dining area and kitchen. Sliding timber barn doors close off the kitchen space when it is not in use.
The home has been designed to encourage engagement with the outdoors, with the majority of the living spaces located outside, including the dining area and kitchen. Sliding timber barn doors close off the kitchen space when it is not in use.
The home is carefully sited between tall trees in a pine forest and is split into almost equal areas of indoor and outdoor living space.
The home is carefully sited between tall trees in a pine forest and is split into almost equal areas of indoor and outdoor living space.
Aegean Pool House’s expansive roof structure shelters the indoor/outdoor living spaces beneath it. A freestanding stone fireplace anchors the west side of the living and dining area.
Aegean Pool House’s expansive roof structure shelters the indoor/outdoor living spaces beneath it. A freestanding stone fireplace anchors the west side of the living and dining area.
View looking from the new deck along the central axis towards the new pool and existing living room (with  new concrete deck). The new design built-up the sloping site around the pool so its surface could be raised to allow more of a connection between the existing indoor spaces and the water.
View looking from the new deck along the central axis towards the new pool and existing living room (with new concrete deck). The new design built-up the sloping site around the pool so its surface could be raised to allow more of a connection between the existing indoor spaces and the water.