Eastside Addition

Rhode Island
Location
  • Rhode Island
  • A pavilion adds modern edge to a Dutch Colonial–style house in Rhode Island.

    Thomas and Susan Ockerse agreed that it was time to reorganize and enlarge their 1920s house in Providence, Rhode Island, but they had seemingly contradictory expectations. He wanted a dim study to protect his extensive book collection, and she required ample light for her plants. To help reconcile their desires, the couple enlisted 3six0 Architecture. The firm’s solution lay in the 1,100-square-foot addition’s envelope: Its “thick skin” provides 15-inch-deep recesses to hold bookcases or to become niches for potted plants. “The finned structure addresses the inherent contradictions of the project: books versus plants, storage versus space, light versus shade, library versus garden,” architect Jack Ryan says. 3six0 continued the ribbed motif on the exterior, where vertical Spanish cedar battens express the internal architecture. Horizontal western red cedar clapboards, finished in a clear coat, reference the original Dutch Colonial–style shakes in the same material.

    Dora Vanette uploaded Eastside Addition through Add A Home.
    Add your own project for the chance to be featured in Editor's Picks.
    Architect Jack Ryan of the firm 3six0 clad the addition to the 1920s house in western red cedar. Photo  of Eastside Addition modern home

    Architect Jack Ryan of the firm 3six0 clad the addition to the 1920s house in western red cedar.

    He selected the material for its dimensional stability, warm color tone, and natural weather resistance with minimal maintenance needed. Photo 2 of Eastside Addition modern home

    He selected the material for its dimensional stability, warm color tone, and natural weather resistance with minimal maintenance needed.

    Ryan made sure to assign distinct space for the residents' twin passions, literature and botany, in the new pavilion. They describe the final product as a greenhouse and library rolled into one. Photo 3 of Eastside Addition modern home

    Ryan made sure to assign distinct space for the residents' twin passions, literature and botany, in the new pavilion. They describe the final product as a greenhouse and library rolled into one.

    The light-filled pavilion centers around the residents' joint workstations. Photo 4 of Eastside Addition modern home

    The light-filled pavilion centers around the residents' joint workstations.

    Get a Daily Dose of Design

    Sign up for the Dwell Daily Newsletter and never miss our new features, photos, home tours, stories, and more.