Collection by Garrison Architects

Murrieta Border Patrol Station

Like
Comment
Share

This building was designed under the General Services Administration Design Excellence program for the United States Border Patrol. It is located halfway between Los Angeles and San Diego, nestled among the rolling hills of the Temecula Valley, east of the Santa Ana foothills. The region is dry and sun-drenched, cooled each afternoon by a prevailing west wind from the Pacific.

The architecture of the station speaks to the landscape, the vital culture of the border, and the commitment to sustainable design. In this arid climate, it creates a comfortable environment for its users through solar orientation and passive ventilation. The building reflects a careful balance of security and accessibility as it recedes into the earth, presenting a landscape form that conceals the activities of the Border Patrol. The façade then breaks open to form a transparent entrance and an inviting public face.


The building's linear plan is oriented north/south to minimize solar gain and present a broad face to the prevailing westerly breezes. The combination of careful orientation, thermal mass, and air pathways allows much of the building to be passively cooled and ventilated. Other sustainability features include the optimization of natural light through clerestories and sky lights, and the management of water runoff through sub-surface retention gardens growing indigenous plant groups. All materials are locally produced with high recycled/low embodied energy content.


The agents’ entrance at the east elevation is constructed of Cor-Ten steel in the same pattern and proportion as the US/Mexico border fence. In their day-to-day use of the building the agents walk through this fence and experience it as a threshold, a reminder of the permeability of borders.

Comments
Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
The author will be notified whenever new comments are added.
Dwell Life © 2016Download our iOS App

Join us and discover, create, and collaborate with the Dwell community.

Log in