Kim Residence

La Cañada Flintridge, California
Location
  • La Cañada Flintridge, California
  • Structure
  • House (Single Residence)
  • Square Feet
  • 3200
  • This project page was created by community member Christopher L. Mercier (fer) studio

    Barely perceptible from the street above, the Kim Residence, by form environment research (fer) studio, is designed to blend into the shadows of the La Canada foothills. Set on a slope below the road and shrouded in native oaks and redwoods, the house appears to float under the folding planes of its dark roof, which glows from beneath, through lit clearstories and concealed windows. This gray standing seam metal roof, a defining feature of this enigmatic home, provides textural contrast to the black stained cedar exterior siding and the softness of the surrounding landscape.

    Approaching the residence down the sloped drive, the black basalt columns of a water feature puncture the ground plane of the restrained front entry court. From there, a single path of interlocking pavers, inlaid at intervals with LED bricks, takes visitors straight through the front entrance. The spine of the home is organized along a primary north-south axis that is defined by a glazed open channel through the house that connects the basalt water feature and path at the south entrance and, in perfect alignment, the existing pool and a sprawling oak tree on it north end. Shared materials, angles and sight lines through the house, make the transition, from outside in, fluid.

    The common areas of the home are arranged along this primary north-south axis. Through the foyer, around the textured Lada stone wall, the first gathering space is the formal dining area. It’s defined by a dramatic downward fold in the ceiling that is continued through the adjoining window that overlooks the front arrival area and wooded property. Billowy pendant lights emphasize, through contrast, the acute angularity of the space and the austerity of the natural color palette, materials and furnishings, designed to show off the views outside.

    Opposite the dining area and partitioned by a steel indoor planter, the sunken living area spreads out. Custom furniture, designed by (fer) studio, in marble, wood and steel, subtly integrates with the structural materials of the home. The origami folds in the ceiling, enhanced by recessed linear lighting, create lofty common areas and intimate tucked-away spaces within the context of the larger family room. A tiled gas fireplace integrates a steel bench that wraps around the room and ends underneath the picture window that frames the property’s defining oak tree, at the north end of the primary axis. Bi-fold glass doors open up to an expansive cedar patio enclosed in sequoias and overlooking the sunken rear garden and pool. A central unit that houses the living room television on one side and kitchen cabinetry on the other, implies a separation between the living room and eat-in kitchen.

    Posted By
    Christopher L. Mercier (fer) studio
    @christophermercier
    Christopher L. Mercier, AIA, founded form, environment, research (fer) studio in early 2002, following nine years as a Senior Associate/Project Architect for Gehry Partners, LLP (formally Frank O. Gehry & Associates). Spanning his more than 20 year career, Chris has worked on many of the industry’s most respected international projects, including the Guggenheim Museum Bilbao in Spain, the Condé Nast Cafeteria in New York, artist Richard Serra’s pedestrian bridge in London, and the Bio-Diversity Museum in Panama, among other architectural icons.
    Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
    The author will be notified whenever new comments are added.