r
Collection by rzlbd

Instar House

Like
Comment
Share

Instar House is a minimalist three-storey wood & steel structure, which is located on the southern edge of Allenby, a neighbourhood on the border between North York and Toronto. While carefully responds to the needs and lifestyle of the clients, the house has moulted from the small foot-print of the two-and-a-half storey structure that had occupied the site since early 1950s and was infamously nicknamed as half-house.

The evolution of design was based on a clear distinction between the two main volumes which are both stretched east-west: a larger one in grey that contains all the served spaces; and a smaller replica in black that accommodates all the servant spaces. In order to maintain a sense of autonomy all the major glazed openings on the larger volume are connected and the exterior of this modest monolithic mass is rendered in seamless stucco.

The staircase / void which sits on the centre of the larger volume, not only allows for visual communication, also divides each floor level into two sections: on the main floor, a living room on the west and a kitchen with a dining banquette on the east; on the second floor, two bedrooms that are connected through a glass bridge which overlooks the kitchen and provides a shared study area for kids; the third floor has been dedicated to a generous master bedroom with the sleeping zone on one side and a roof top patio on the opposite side where clients can enjoy an outdoor hot-tub while looking towards a beautiful park.

The smaller volume facilitates all the utilities and services: a mechanical and laundry room in the basement; a powder room and the entry foyer on the main floor; a shared bathroom and a laundry chute on the second floor; and a master ensuite on the top.

Project credits:
Client: Private Design

Architect: Reza Aliabadi [rzlbd]

Structure: Gamaley and Associates

Architectural Photography: Borzu Talaie

Location: Toronto, North York, Allenby area

Basics: Three-storey steel & wood structure

Lot: 30’ x 113’

Living Area: 2200 sqft

Design: 2013-2014

Completion: Summer 2016

Comments
Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
The author will be notified whenever new comments are added.
Dwell Life © 2016Download our iOS App

Join us and discover, create, and collaborate with the Dwell community.

Log in