Cut Cut Paw Paw

Seddon, Victoria, Australia
Location
  • Seddon, Victoria, Australia
  • Year
  • 2015
  • This project page was created by community member Allie Weiss

    A pre-WWII bungalow in Victoria, Australia is now a bold experiment in indoor-outdoor living.

    From the architect, Austin Maynard Architects:

    Construction sites are fascinating and often very beautiful. When wandering the street and stumbling upon an anonymous house in construction we all get excited by the possibilities. We all imagine what the finished building could be like. The site holds so much promise when there is nothing more than a timber or steel frame. It is a jungle gym, a relic, and a skeleton full of play and imagination. Often it is when a building is at its most beautiful.

    All too soon the excitement, the imagination and the potential comes crashing down as the reality of the finished building becomes apparent. When the anonymous house is roofed, clad and finished it is often a disappointment as the banality of the McMansion emerges. The beautiful skeleton that held such potential and required such imagination has been buried beneath the ordinary, the obvious and the banal. The home will not again be interesting until it eventually begins to crumble and decay.

    Cut Paw Paw is a structure that is deliberately incomplete. Derek and Michelle, the owners, asked that the house be “ridiculously inside-out”. To accomplish this we not only employed tested and successful ideas such as sliding walls, bifold doors and decks, we also left the building incomplete. The central space, between the dining area and the studio, is an unclad frame within and surrounded by garden. It is both inside and outside. It is both a new building and an old ruin. It is both garden and home.

    Like all of our building, sustainability is at the core of Cut Paw Paw. Rather than simply extruding the existing structure we have run the new form along the southern boundary so that it is soaked with sunlight. The openings and windows have been designed to optimise passive solar gain, thereby drastically reducing demands on mechanical heating and cooling. All windows are double glazed. White roofs drastically reduce urban heat sink and demands on air conditioning. We have a pond on the face of the largest north facing opening. While providing a home for fish and plants, the pond also serve as a mechanism to passively cool the house through natural evaporative cooling. Water tanks and solar panels have their place as they do on all of our projects. High performance insulation is everywhere, even in the walls of the original house.

    In their renovation, Austin Maynard Architects decided to leave the structure deliberately incomplete. The existing bungalow transitions into an empty frame that houses an open-air corridor.

    Photo Courtesy of Allie Weiss

    A steel-framed, bi-fold door system by Skyrange Engineering separates the edge of the house from the outdoor area.

    Photo Courtesy of Allie Weiss

    The front portion of the structure, which contains the existing bungalow, houses the bedroom, kitchen, and dining area.

    Photo Courtesy of Allie Weiss

    The outdoor area features an Apaiser tub. Opposite the house, on the other end of the garden, sits a music studio. "We are aiming to have the garden and house flow into each other,” says resident Michelle.

    Photo Courtesy of Allie Weiss

    The dining room features a custom table and a Hive Kris-Kros hanging lamp.

    Photo Courtesy of Allie Weiss

    The kitchen features a white stone countertop from Stone Italiana and Hoop Pine plywood cabinets. The cooktop is Bosch, the oven is from Ariston, and the refrigerator is Samsung.

    Photo Courtesy of Allie Weiss

    Three plywood veneer sliding doors separate the bedroom from the hallway.

    Photo Courtesy of Allie Weiss

    Courtesy of Austin Maynard Architects

    Photo Courtesy of Allie Weiss

    The original facade has been maintained.

    Photo Courtesy of Allie Weiss

    Courtesy of Austin Maynard Architects

    Photo Courtesy of Allie Weiss

    Courtesy of Austin Maynard Architects

    Photo Courtesy of Allie Weiss

    Courtesy of Austin Maynard Architects

    Photo Courtesy of Allie Weiss
    Posted By
    Allie Weiss
    @allieweiss
    Into cities, mornings, and Sriracha.
    Comments
    Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
    The author will be notified whenever new comments are added.