House of Shifting Sands

Wellfleet, Massachusetts
Location
  • Wellfleet, Massachusetts
  • Structure
  • House (Single Residence)
  • Type
  • Modern
  • Year
  • 2014
  • This project page was created by community member Ruhl Walker Architects

    Sited gently on the lower slope of a dramatic sixty foot high coastal bank and surrounded by miles of undeveloped Cape Cod National Seashore beaches and scrub pines, is a warm, modern beach house that is more than just a place to enjoy uninterrupted ocean views and sea breezes. Our clients dreamed of a house that would work equally well as both a year-round family “camp” and also as a “thinking retreat” for collaborating with their colleagues.

    From the beginning of design it was critically important to us and to our clients – as well as the Town of Wellfleet Conservation Commission and National Seashore representatives – that the house fit into its fragile site seamlessly. Our team responded with great care by designing the house to curve and shift softly with the natural topography and also by envisioning the new native and drought resistant landscaping growing back tight to the house as if both had always been there together.

    The main house is conceived of as a collage of overlapping, cantilevered planes and volumes that culminate in a large living / dining space defined by an asymmetrically arcing copper roof plane. Entry to the house is by way of a long ramp through what will in a few years be a thicket of native pines and bushes, then through curving cedar shingled planes. The inland side of the house is tucked into its shifting, sandy landscape and is comprised of cedar shingled planes that float above the ground and contain bedrooms, bathrooms, and the kitchen, and lower volumes of horizontal tongue and groove cedar boards that enclose bedrooms and a gathering space for teenage sons. On the Cape Cod Bay side, the house opens up through walls of glass to endless water views and heavenly sea breezes. In the middle of the house, just inside the front door, is an architectural “hole” that allows the house to breathe and cool itself naturally most of the year through its floor to ceiling awning windows, and which also provides views of the sky from a shady breezeway on the lower level. Along one wall of the hole is a trellis planted with evergreen and seasonally aromatic flowering vines.

    Separated from the main house by a screen porch and contiguous deck, is a separate art / yoga / thinking studio that seemingly floats fourteen feet above the ground. Inside is a single large loft space as well as a full bath, and below is an open-air summer art studio and boat / beach toy storage, behind walls of wood slats and matching barn doors.

    Adding to the house’s “camp” persona are hidden structures sprinkled throughout the site, including a deck with an integral hot tub, outdoor showers both near the beach path and also near the parents’ bedroom and hot tub, a remote deck set up for tents, a small hill-top shed with running water and an espresso machine for uninterrupted working, a half basketball court dug into the hill, hiking trails, hammocks in a gnarled oak grove, two separate fire pits set in sandy sitting areas, and a shady dining area for large gatherings below the raised main deck. The house is designed to achieve net zero status on an annualized basis with a 10 kW grid-tied rooftop solar photovoltaic array on both the main house and the studio, along with super high efficiency air to air heat exchangers and energy recovery ventilators. Our clients did not pursue LEED certification but the house was designed with LEED certification in mind.

    PHOTOGRAPHY: Jane Messinger LANDSCAPE ARCHITECT: Horiuchi + Solien Landscape Architects CONSTRUCTION: Sea Dar Construction

    Photo Courtesy of Ruhl Walker Architects
    Photo Courtesy of Ruhl Walker Architects
    Photo Courtesy of Ruhl Walker Architects
    Photo Courtesy of Ruhl Walker Architects
    Photo Courtesy of Ruhl Walker Architects
    Photo Courtesy of Ruhl Walker Architects
    Photo Courtesy of Ruhl Walker Architects
    Photo Courtesy of Ruhl Walker Architects
    Photo Courtesy of Ruhl Walker Architects
    Photo Courtesy of Ruhl Walker Architects
    Photo Courtesy of Ruhl Walker Architects
    Photo Courtesy of Ruhl Walker Architects
    Photo Courtesy of Ruhl Walker Architects
    Photo Courtesy of Ruhl Walker Architects
    Photo Courtesy of Ruhl Walker Architects
    Photo Courtesy of Ruhl Walker Architects
    Photo Courtesy of Ruhl Walker Architects
    Photo Courtesy of Ruhl Walker Architects
    Photo Courtesy of Ruhl Walker Architects
    Photo Courtesy of Ruhl Walker Architects
    Posted By
    r
    Ruhl Walker Architects
    @ruhl_walker_architects
    Ruhl Walker Architects For over 20 years we have committed ourselves to creating architecture of all types and sizes for clients not only throughout New England but as far afield as Hawai’i and St. Croix in the USVI. Natural materials, expressive forms, and meticulous attention to light and views have been at the core of our practice and are manifest in our projects regardless of their context. Common to our design process is a commitment to clear and open communication, the careful management of resources, and a fundamental belief that innovative and coherent design is a joyous and essential component of the human experience. With each project we strive to demonstrate that inventive and elegant design is achievable, even within strict economic parameters, by respectfully listening and responding to the client’s needs and desires, thoroughly understanding the nature of materials and methods of construction, and carefully managing the design and construction processes. As part of our client-focused process we use a diverse set of design tools custom tailored to each client − from simple hand sketches to elaborate computer animations and rendered models − to ensure the spatial quality and experience of each project is thoroughly understood throughout the design process. Initiating a construction project can be a daunting prospect, but we pride ourselves on being there for our clients at every step of the way, from helping to identify goals at the beginning of the project, to turning over the keys at the end of construction. We look forward to bringing the joy and excitement of innovative and coherent modern design to your project.
    Comments
    Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
    The author will be notified whenever new comments are added.