Golden Gate Park Residence

San Francisco, California
By RM
Location
  • San Francisco, California
  • Structure
  • House (Multi Residence)
  • Type
  • Modern
  • Year
  • 1920
  • Square Feet
  • 1751
  • Bedrooms
  • 2
  • Full Baths
  • 2
  • This project page was created by community member RM

    A 1920 Edwardian top floor flat across from Golden Gate Park in San Francisco's Inner Richmond district was thoroughly reimagined as a modern twenty-first century residence. A complete down-to-the studs renovation allowed walls to be removed to create openness and flow between living room, dining room, and kitchen, and to take advantage of the ample natural southern exposures that look out into the tree line of Golden Gate Park. A corner property, the light-filled residence also benefits from significant western and northern exposures. Two of the original three bedrooms were combined to create a master suite, with bedroom, office, and master bath. Project architect was Eliot Sutro of Sutro Architects with structural engineering by Jon Brody - Jon Brody Engineers. General Contractor - Clayton Timbrell of Clayton Timbrell & Company, all in San Francisco.

    Custom entry bench designed by the architect, from a preliminary idea by the homeowner, provides space for coats and shoes at the street-level entry.

    Photo Courtesy of RM

    A sandblasted glass lens was installed into a pre-existing skylight and now lies flush with the ceiling.

    Photo Courtesy of RM

    A reveal was chosen over moulding to provide a clean and modern look throughout the residence.

    Photo Courtesy of RM

    New double-paned windows and casements were manufactured to fit into the existing window design to match with the flat below. Solar shades are hidden above for privacy at night and light filtering during the day. Linear diffusers for the new HVAC system were installed above all of the windows in public parts of the home.

    Photo Courtesy of RM

    The original brick fireplace was removed from the space in front of where the monitor currently hangs. Prior to renovation, the residence had coved ceilings, heavy wood mouldings, and original un-insulated plaster walls. All the exterior walls were insulated with spray foam for both energy efficiency and sound dampening before new dry wall was installed.

    Photo Courtesy of RM

    Significant shelf space in both the living room and guest bedroom (not pictured) meet the homeowner's need for ample book storage with additional storage cabinets below. All millwork is custom.

    Photo Courtesy of RM

    Two strong walls stand between the living room and dining room where a shear wall once existed and help to support a steel beam inside the ceiling above.

    Photo Courtesy of RM

    A long peninsula separates the spacious open kitchen from the dining area where a shear wall originally existed. A steel beam spanning the entire length of the home in the ceiling now supports that load .

    Photo Courtesy of RM
    Photo Courtesy of RM

    A custom light fixture designed and fabricated for the owner by a New England glass artist hangs above the dining table.

    Photo Courtesy of RM
    Photo Courtesy of RM

    A pocket door separates the kitchen from a laundry room and access to a back stair and utility area.

    Photo Courtesy of RM

    Significant kitchen storage frames the range and hood. All custom millwork.

    Photo Courtesy of RM

    Two inch slab engineered quartz countertops are solid matte white.

    Photo Courtesy of RM

    In the master suite, a large pocket door with glass insert separates the office and master bath from the bedroom. The natural steel frame desk with a solid cherry wood top is custom.

    Photo Courtesy of RM

    Master bath features matched honed marble surfaces on vanity top, floor, shower floor, and bench. Walls and shower ceiling are surfaced in large format porcelain tile. Wall hung vanity is custom.

    Photo Courtesy of RM

    The size of the master bath was increased during the renovation. The windowpane in the shower is sandblasted for privacy. The shower features traditional shower head; hand held shower; and rain shower above bench.

    Photo Courtesy of RM

    Guest bath/powder room walls and floors are white recycled ceramic tile. Back wall of shower is textured marble (detail below).

    Photo Courtesy of RM
    Photo Courtesy of RM

    New wide planked American white oak flooring was installed throughout over a new subfloor. Finish is water-based ultra-matte and maintains the natural color of the wood.

    Photo Courtesy of RM
    Posted By
    r
    RM
    @roburstein
    Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
    The author will be notified whenever new comments are added.