The Gravity House takes off!

Located at the University Endowment Lands, the ”Gravity House” utilizes an inverted roof design to playfully express ideas of flight and reaching skyward. By allowing rain to be caught in its inverted slopes, water is diverted to the centre of the roof. Once caught, it flows to protruding beams at either ends to be channelled ceremonially down decorative rain chains to the ground. Conversely, sunny days allow light to penetrate throughout the house while allowing the roof to hover.

One of the primary challenges faced by Peter Rose Architecture + Interiors Inc. was making optimal use of the site, an odd triangular shaped lot. This problem was overcome by the introduction of an “openable corner” from the main Family Room along with a spacious wrap around patio, providing the client with an elegant space to entertain and have full use of the backyard.

The sense of lightness and space is felt throughout the home, enhanced by the introduction of other unique features including the large central skylight that draws light to the middle of the house, and the strategic use of the terrace to act as the roof of the basement. A delightful case of modern expression in flight!

uploaded The Gravity House through Add A Home.
Add your own project for the chance to be featured in Editor's Picks.
Front Entry to the Gravity House at the University Endowment Lands, Vancouver, BC Photo  of The Gravity House modern home

Front Entry to the Gravity House at the University Endowment Lands, Vancouver, BC

The dynamic butterfly roof and rain chains add to the modern look Photo 2 of The Gravity House modern home

The dynamic butterfly roof and rain chains add to the modern look

The welcoming exterior front walkway lights up at night Photo 3 of The Gravity House modern home

The welcoming exterior front walkway lights up at night

This corner "opening" is a unique feature that graces the backyard of the Gravity House Photo 4 of The Gravity House modern home

This corner "opening" is a unique feature that graces the backyard of the Gravity House

Get a Daily Dose of Design

Sign up for the Dwell Daily Newsletter and never miss our new features, photos, home tours, stories, and more.