Collection by

Balancing Home

Like
Comment
Share

The best response to designing a home on a bland and anodyne site is to bring a suitcase of memories; familiar, traditional building forms that one feels comfortable with to provide a modern architecture that is reinforced by collective memory and is not unsettling. This new balancing home, sat on a regular and relatively flat block of land, is part of a recently established and growing suburb on Sydney’s North Shore, close to Manly.

Two wings with traditional gable roofing are superposed and crossed. Oriented along the cardinal points, the upper bedroom wing balances over the lower wing and family communal rooms. The barn-like white timber form of the upper floor balances over a solid oxblood red masonry base, running across the width of the site.

Built for a young family the bedrooms stretch from east to west, cantilevering over the smaller living quarters, providing a covered porch over the entrance to the residence and a covered terrace by the pool.

The interiors reflect the presence of traditional detailing with a contemporary sensitivity, for example in the vaulted cathedral ceilings and polished concrete floors. Robust timber trusses and delicate steel windows also provide a vibrant contrast, together with the strong pallet of colours.

© Justin...
In Laura’s dreams were a fireplace, the security of steel windows, the comfort of high cathedral ceilings and the...
The master bedroom, which hovers over the front door, faces the sunrise and a distant ocean view.
The white shuttered first floor overhangs the living room terrace.
The bedroom wing appears to hang in the balance over the pool. © Edward...
Porters Paints ‘Ox Red’ was applied to the masonry base, a memory of the hearth colour used in clay bricks.
Full height sliding doors are concealed in the wall cavities, the courtyard can be part of the internal family room,...
An off-form concrete bench terminates the long courtyard under the library window.
A built in Electrolux BBQ, semi-recessed into the wall is the antidote to the butcher and footballer designed ‘beef...
Dark oak treads and a fine classic steel balustrade provide a contrast against the white walls. © Justin...
The encaustic tiles in the foreground form a square, oversized entry mat for the front door.
Broadline glass has been used frequently.
The Morning sun streams through the broadline glass.
A post-industrial bookshelf is without the obsolete television, and the books have become cups and saucers. © Justin...
This walnut storage unit is a warm contrast to the polished concrete floor and white walls.
The skilled design of Edward Birch’s joinery intertwines the walnut stained shelving with woven aged brass mesh by...
Alexandra Donohoe’s interior design and décor in the foreground with the kitchen joinery in the background. © Justin...
Is this the best Luigi Rosselli Architects kitchen of the year? Featuring: - Polished concrete floor by Stonewood...
Fine cuisine goes with fine marble edges. © Justin...
Two fridges and a pantry are hidden behind the panelled doors. © Justin...
Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
The author will be notified whenever new comments are added.