s
Collection by Sarah Akkoush

A Space-Savvy Garage Renovation Adds 650 Square Feet to a Compact San Francisco Home

Like
Comment
Share

Movable and space-saving design elements define this creative family home in the Mission District.

In San Francisco’s Mission District, owners Zachary Scholz and Felisa Preskill fell in love with the potential of a 1954 home, despite it being just over 1,100 square feet and lacking the warmth and functionality they needed for their growing family. Initially a single level of living space over a garage, typical of many homes in San Francisco, they sought to increase their livable square footage by tapping into the unused potential of the cavernous garage below. The couple enlisted design team Seth Paré-Mayer and Kelli Franz of atelier KS to drive the transformation of the underutilized space into a new first-floor living level with a library, media room, and new master suite—all within a limited budget. Scholz, an artist, and Preskill, a reproductive health advocate, were enthusiastic about being involved in the design process from the start, a sentiment warmly embraced by Franz and Paré-Mayer. Through the collaborative design process, the team conceptualized a creative, functional home that would thoughtfully and beautifully bring together family, books, and art.

The option of having an extra bedroom for their growing family was an attractive one for Scholz and Preskill as they...
The owners, who describe their design aesthetic as “comfortable minimalism,” envisioned a space with “clean lines,...
Averse to the idea of a television being the centerpiece of a space, the owners instead opted for a clever alternative...
The sliding wall panel is seen in its open position.
One of the greatest design challenges, according to Franz and Paré-Mayer, was reimagining the dark, unfinished garage...
Boxes and boxes of Zack’s books found a new home in the custom library wall, fabricated with hot rolled steel, white...
A new operable skylight above the stairs offers an alluring visual connection to the outdoors, while providing passive...
Though the remodel was focused downstairs, the designers also did soft renovations on the upper-level to tie old and...
The kitchen was given an economical revamp by adding new drawer and door fronts to the existing cabinet boxes.
Though the home had obvious midcentury charm when they found it, some of the period details were masked by...
The focal point of the home’s modernized exterior is a custom wood-and-steel entry gate designed by atelier KS and...
Comments
Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
The author will be notified whenever new comments are added.