Lake Hawea Courtyard House

Otago, New Zealand
Location
  • Otago, New Zealand
  • Structure
  • House (Single Residence)
  • Year
  • 2012
  • This project page was created by community member Sam Eichblatt

    Located deep in the countryside of New Zealand’s South Island, the Lake Hawea Courtyard House digs into the earth with a low form and a simple, square plan that recalls the modest settler buildings of the region.

    Asked by a retired couple to create a home that "sits on the ground with weight and permanence," Auckland-based architecture studio Glamuzina Paterson responded with a low-slung, stone construction that responds to the extreme climate of inland South Island, where the local temperature varies from hot and dry in summer to bitterly cold in winter. A wall of brick “armor” wraps the rooms and large, bunkered internal courtyard in a single continuous façade, framing views of lofty mountains and rolling plains.

    Rusticated clay bricks form the home's unbroken façade, anchoring it to the site and creating the sense of “weight and permanence” the owners desired. The small building blocks added charm and texture, while allowing for a constantly shifting interpretation of scale throughout the project.

    Photo Courtesy of Sam Eichblatt

    The living, dining, and sleeping spaces occupy the northern and eastern edges of the house, following the direction of the southern hemisphere sun. Niches and overhangs in the building protect it from the hot, dry summers and harsh winters.

    Photo Courtesy of Sam Eichblatt

    Breaking up the roof planes and concrete floor plates allowed the house to blend into the landscape. The wall that wraps the building ensures it is still a single, coherent form.

    Photo Courtesy of Sam Eichblatt

    The clients intend to retire to the house. They asked that rooms be constructed flexibly on a non-domestic scale. This one, with an Eames lounge and floor-to-ceiling glass windows, frames a serene mountain vista like a painting.

    Photo Courtesy of Sam Eichblatt

    Overhangs like this one are a simple way of controlling the amount of daylight that comes in to the living spaces. They shield the interior from the glare and heat of the high summer sun, but capture light and passive warmth when it is low during winter.

    Photo Courtesy of Sam Eichblatt

    The protective wall is broken with small apertures, like this wood-panelled door that slides back to allow entry.

    Photo Courtesy of Sam Eichblatt
    Photo Courtesy of Sam Eichblatt

    With its expansive, geometric design and wide concrete-slab walkways, the enclosed central courtyard around which the house is organized creates outdoor space protected from the sometimes-inhospitable wind out of the northeast.

    Photo Courtesy of Sam Eichblatt
    Posted By
    s
    Sam Eichblatt
    @sam_eichblatt
    Sam Eichblatt is a freelance journalist specializing in design, architecture, and culture. Currently the New York-based contributing editor for HOME magazine, she also writes for a range of international media, including Dwell, Monocle and Curbed.com, and a range of travel titles.
    Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
    The author will be notified whenever new comments are added.