Collection by Tiffany Jow

A Light-Filled Renovation Helps a 1950s Seattle Home Go Green

Like
Comment
Share

Fresh air and natural light allow this Elliott Bay–facing home to minimize its carbon footprint.

Seattle-based architect Christopher Patano and his wife had a vision for their 1950s ranch-style residence: to transform it into a home that used as little energy as possible. They decided to build upon its existing foundation and let the conditions of the south-facing lot—a valued commodity in the gray Pacific Northwest—guide their design. Named BLK_LAB for the family dog, Macy (a black lab), the home reflects the couple’s love of modernism and nature by combining functional forms with locally-sourced materials to create light-drenched living spaces. A south-facing band of large fiberglass windows along the three-story stairwell and upper deck pulls sunlight into the home. Strategically located operable windows allow for natural ventilation during warmer months, with breezes rolling off nearby Elliott Bay. Features like LED lighting, an induction cooktop, and radiant floors help minimize BLK_LAB’s carbon footprint; a solar array is being installed this month to further reduce the need for off-site energy.

Comments
Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
The author will be notified whenever new comments are added.
Dwell Life © 2016Download our iOS App

Join us and discover, create, and collaborate with the Dwell community.

Log in