The Schoolhouse

Amsterdam, North Holland, Netherlands
Location
  • Amsterdam, North Holland, Netherlands
  • This project page was created by community member Sarah Akkoush

    A historic Dutch schoolhouse gets a residential redesign by Standard Studio.

    For an active family of five in Amsterdam, this century-old schoolhouse building was given a second life when it was transformed into an open-plan family dwelling. First the school was converted into 10 apartments by Casa Architecten, then Amsterdam-based Standard Studio was hired to tackle the interior design of one of the individual apartments. Throughout the space, simple and industrial materials were favored, a nod to the original utilitarian function of the space.

    The old classroom space is now an open-concept living and family room. With a family of five and limited interior space, creative storage solutions were essential to the functionality of the home. Simple birch plywood built-in storage under the stairs provides a place to stash kids’ toys, as well as a platform for playing and sitting. Concrete floors flow through the entire home.

    Photo Courtesy of Sarah Akkoush

    The open-plan living room is Standard Studio architect and creative director Jurjen van Hulzen’s favorite part of the home. “Mom can cook, Dad can work or play piano, the kids can play. At nighttime there’s a fireplace and a nice sitting area,” says van Hulzen. “It really just has a super nice energy.”

    Photo Courtesy of Sarah Akkoush

    Once a teacher’s lounge, the master bedroom now occupies the first-floor space. A hot rolled steel staircase leads to the lofted second-floor, an addition which brought more livable square footage to the overall program.

    Photo Courtesy of Sarah Akkoush

    The kitchen is completely open to the main living area and features a custom birch pegboard wall. Eames dining chairs accent the space.

    Photo Courtesy of Sarah Akkoush

    The loft addition afforded space for a home office and music area. The family chose to forego a dedicated office upstairs, instead prioritizing private bedrooms for each of the children. Shelving and a built-in desk anchor the loft’s far wall.

    Photo Courtesy of Sarah Akkoush

    Another former teacher’s lounge was converted into a kid's bedroom. For consistency, simple plywood, lightly coated with lacquer, was used for custom furniture and shelving.

    Photo Courtesy of Sarah Akkoush

    The main hallway and corridor leading to the apartment was kept all-original; the entrance appears just as it did 100 years ago. The interior offers a warm and modern respite, while respecting the colorful history of the schoolhouse.

    Photo Courtesy of Sarah Akkoush
    Posted By
    s
    Sarah Akkoush
    @sarah_akkoush
    Sarah is a real estate developer by day and a writer by night. She can usually be found hustling, napping, or scooting up and down the hills of San Francisco on her Vespa.
    Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
    The author will be notified whenever new comments are added.