k
Collection by Kelly Dawson

A Bright Blue Kitchen Hides Within This Minimalist Quebec Renovation

Like
Comment
Share

Stripped to its original wooden structure, this house was reborn for a young family.

This house in Le Bic, Quebec, was once a quaint, suburban dwelling whose pitched roof and brick exterior seemed to be dominated by its surroundings. Large trees cast shadows on the walls, and apart from a single neighbor, its surroundings were mostly vegetation. Still, this property had one important detail: the opportunity for growth. The owners, a doctor and a food prep manager who work at a nearby hospital, wanted the intimacy of a compact property for their young family without the dark and confining aspects of the former house. Architect Stephane Rasselet of Naturehumaine kept the original wood structure, but blended it into an L-shaped design that carries the abundance of views indoors. “This concept allowed for a feeling of lightness, openness, and fluidity,” he said. Now, there’s only one dominant feature on the lot—the playful hue that can be found in the kitchen.

“The property was set higher in elevation than its surrounding neighbors,” said architect Stephane Rasselet.
The home is comprised of three distinct boxes that are each made from separate materials: brick, wood, and steel.
Since one of the homeowners is passionate about food and cooking, Rasselet made an oversized kitchen the focal point of...
Caesarstone Stone Grey quartz countertops accompany lacquered kitchen cabinets by Perreault.
“Conceptually, all of the spaces in the house are connected to the kitchen and dining area by the stairwell, the...
Natural maple wood is used as flooring material throughout the home, and double-glazed Shalwin windows fill each space...
Enfer Design also crafted the maple stairs and the adjacent hot-rolled steel window encasing.
A ceiling of stained cedar lines the hallway of the second level.
DuPont Zodiaq Quartz countertops in Snow White and a Duravit Starck 3 sink stand across from a tub by Acryline Inc.
“It was visually important that this space feel overly connected with the garden and its landscape through a wise...
Comments
Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
The author will be notified whenever new comments are added.